måndag, april 26, 2010

Egon Frid (V): Nej till "allmännytta" med marknadsmässiga avkastningskrav!

Vi vill ha självkostnad och allmännyttans hyresnormerande roll som hyrestak!

Regeringen föreslår en ny lag om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag. Dessa ska bedriva verksamhet enligt affärsmässiga principer och ha marknadsmässiga avkastningskrav. Bolagen skall undantas från självkostnadsprincipen i kommunallagen.

Vänsterpartiet har lagt en motion som avslår regeringens proposition.

I en kommentar säger Vänsterpartiets talesperson i bostadsfrågor, riksdagsledamot Egon Frid:

- Poängen med kommunal verksamhet är att den skall bedrivas utifrån självkostnadsprincipen. Nu vill regeringen att den kommunala allmännyttan skall ha marknadsmässiga avkastningskrav. Detta tillsammans med att man tar bort allmännyttans hyresnormerande roll och bevarar privata bolags hyreshöjarparagraf (s.k. påtaglighetsrekvisitet) skapar stora risker för höjda hyror och ökad segregation. Därför har vi motionerat om att propositionen ska avslås.

- Om regeringens förslag går igenom måste kommande riksdag och regering noggrant analysera konsekvenserna av de nya hyressättningsprinciper som den borgerliga regeringen lagt på riksdagens bord. Om det visar sig att hyresnivåerna drar iväg mot marknadshyror måste det till sådana lagändringar som begränsar hyreshöjningarna, avslutar Egon Frid.

Inga kommentarer: