torsdag, april 15, 2010

Jämställdhetsplan och barnbokslut på kommunstyrelsen

Anna Börje, frilansande journalist på tidningen Östran skrev denna artikel om Kommunstyrelsens sammanträde i tisdags:

I många år har Hugo Grönlund och Vänsterpartiet slagit för ett barnbokslut och en jämställdhetsplan för Emmaboda kommun.
Men inget har hänt.
I går fick han massivt stöd från moderaterna och från skolchefen Christer Kratz.

2002 la Emmaboda kommun fram en jämställdhetsplan. En plan som inte reviderats sedan dess. 2004 fattade ett enigt fullmäktige i Emmaboda beslutet att införa ett barnbokslut. Sex år senare har inget hänt.

I flera år har Vänsterpartiet krävt att det måste hända något med de politiskt fattade besluten. Men när kommunstyrelsen i går sammanträdde och årsredovisningen för 2009 presenterades fanns varken barnbokslutet eller jämställdhetsplanerna med.
Inget har hänt.

I en intervju i Östran förra året sa kommunalrådet Ann-Marie Fagerström (S):

- Jag har diskuterat med vänstern och självklart ska vi se till att barnbokslutet blir verklighet under 2009, säger hon.
Men så blev det inte. Under gårdagens kommunstyrelse sammanträde fick Vänsterpartiet eldunderstöd från moderaterna.
Berthold Andersson ställde frågan om politikerna ska upphäva beslutet om barnbokslut?
– Vi borde inte fatta beslut som vi inte kan följa. Varför har frågan inte hanterats? Ska vi upphäva beslutet? undrade han.

Ekonomichefen Jan Demerud förklarade avsaknaden av barnbokslut med att förvaltningarna inte orkat med.

Det avfärdas av Hugo Grönlund.
– Tillsammans med två tjänstemän utformade jag en checklista som skickades ut till alla nämnder och förvaltningar. Det är
en enkel lista där man ska fylla i om beslut man fattat som rör barn och ungdomar, om besluten berört dom negativt eller positiv och med motiveringar.
Beslutet i kommunstyrelsen i går blev att se till så att barnbokslutet kommer fram.

– Jag är inte beredd att riva upp det beslutet, sa Ann-Marie Fagerström (S).
Bristen och avsaknaden av jämnställdhetsplaner för det olika förvaltningarna inom Emmaboda kommun diskuterades också
skolchefen Christer Kratz höll med om att förvaltningarna - även hans bildningsförvaltning - har varit och är dåliga på att ta fram planerna.

– Vi måste skräpa oss. Det är riktigt uruselt. Det måste ställas betydlig högre krav på de som jobbar med dessa frågor.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sa på mötet att kommunens förvaltningar uttrycker låga ambitioner i jämställdhetsarbetet.
– Det står i kontrast till de höga ambitioner vi politiker uttryckt och står för.
Speciellt kritiska var majoriteten mot bildningsnämnden som i årsredovisningen under rubriken "Jämställdhet" i stort sett bara skriver "Vi är varken bättre eller sämre än någon annan". En enig kommunstyrelse beslöt i tisdags att jämställdhetsplanen ska vara ett levande dokument och framgå tydligare än vad den gör i årsredovisningen.

1 kommentar:

Mikael.R.Nilsson sa...

du kan få texten i protokollsanteckningen jag skrev

här kommer den
I årsredovisningen för år 2009. Där förvaltningarna redovisar jämställdheten anser vi finns mycket mer att önska. Bildning skriver under jämställdhet. ”Vi är varken bättre eller sämre än någon annan.” Den meningen tycker vi uttrycker låga ambitioner i jämställdhetsarbetet, vilket står i kontrast till de höga ambitioner politiken uttryckt och står för. Jämställdhetsplanen ska vara ett levande dokument, jämställdarbetet ska innebära att man kartlägger, undersöker och åtgärdar skillnader som är osakliga dvs. finns på grund av könstillhörighet. I årsredovisningen ska redovisas vad som under året har gjorts när det gäller jämställdhetsarbete inom varje förvaltning. Detta anser vi måste i kommande årsredovisningar framgå mycket tydligare än vad det gör i årsredovisningen för år 2009.