onsdag, april 21, 2010

Kalle Larsson: Dags att se över pensionssystemet!

På Dagens Nyheters debattsida skriver idag Folksams Vd Anders Sundström samt analytiker Håkan Svärdman att:

"Sveriges pensionssystem är statsfinansiellt hållbart, säger riksdagspartierna bakom pensionsöverenskommelsen. Men är det privatfinansiellt hållbart för oss som omfattas av systemet? Är det som är hållbart för staten nödvändigtvis tryggt för oss som pensionssparare? "
"Vi som oroar oss för pensionerna har i högsta grad fog för detta. En oro som riksdagen och regeringen bör ta på största allvar. Det är därför hög tid att tillsätta en utredning som får i uppdrag att utvärdera pensionssystemets hittillsvarande elvaåriga historia och skissa på förbättringar som gör systemet än mer hållbart, även för oss pensionssparare. "

I en kommentar säger Kalle Larsson, Vänsterpartiets representant i riksdagens socialförsäkringsutskott::

- Denna rapport från Folksam bekräftar det Vänsterpartiet länge sagt. Dagens pensionssystem är instabilt för pensionärerna. Inget trixande i världen kan dölja detta faktum.

- Det är hög tid att utvärdera och förändra dagens bristfälliga pensionssystem och att skapa ett system som är tryggt och rättvist för pensionärerna. Partierna bakom pensionssystemet måste ge upp sin prestige. Ju längre man dröjer desto mer kommer pensionssystemet i vanrykte och drabbar pensionärerna, avslutar Kalle Larsson.

Inga kommentarer: