torsdag, april 01, 2010

Påskdagen blir en fastdag från och med 2011

Enligt traditionen så beslöt man på det första kristna konciliet i Nicaea år 325 att påskdagen skall infalla första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Enligt detta så är första möjliga datum för påskdagen den 22 mars, och sista möjliga datum den 25 april. Detta skapar huvudbry varje år bland de kristna om när påsken ska infalla just det aktuella året. Detta till skillnad mot julhelgen som alltid inträffar 24-26 december.

Men nu har arkeologerna upptäckt att Jesus dog faktiskt den 1 april år 32. Detta genom romerska källor och skrifter som man har hittat i Jerusalem. Därför beslutade i dag alla de kristna kyrkorna att införa en fast dag för påsken likt julen för att motverka förvirringen. Man stödjer sig på de romerska källorna när man nu på de stora kyrkomötet som pågår i Damaskus har beslutat, efter 16 timmars lång och svettig debatt, att faställa att påskdagen från och med 2011 alltid skall infalla den 1 april. Omröstningen slutade 145 för och 139 emot och 1 som tryckte på avstår knappen.

Detta är en stor händelse i den kristna världen och detta hälsade med jubel bland kristna över hela vårt jordklot. Äntligen är den stora förvirringen över och äntligen vet vi när Jesus dog exakt. Fast även skeptiker har hörts på gator och torg. De menar att man har tagit ett förhastad slutsats när man röstade ja till denna revolutionerande förändring. Man menade att arkeologerna och forskarna hittat på allt detta för att på så sätt skapa ännu mer splittring bland kristna kyrkors inriktningar.

Vad man än tycker om detta så önskar jag alla läsare en Glad Påsk.