tisdag, april 27, 2010

Sjukförsäkringssystemet var ett ämne som engagerade

I söndags annordnade Nybro vänsterparti ett öppet möte som hade sjukförsäkringssystemet som ett hett ämne. Ett 50-tal hade hittat till mejeriet där det blev lite omkastningar i programmet Det var meningen att Vänsterpartiets riksdagsledamöter Liselott Olsson och Torbjörn Björlund skulle närvara under mötet men av olika skäl tvingades de att ställa in sin resa till Nybro. Istället kom Walle Olsson upphovsmannen till filmen "Det är inte Okaj" ända från Nynäshamn för att visa filmen och föreläsa om den. Filmen handlar om de sjuka som riskerar att bli utförsäkrade och Walle beskrev sina känslor och tankar med att möta dessa människor. De fick komma till tals i hans film genom intervjuver som han har ordnat. Bland åhörarna fanns Eva-Bengtsson Skogsberg som är moderat riksdagsledamot och hon fick det hett om öronen både av Valle Olsson och av åhörarna. Men det slutade ändå med en konstruktiv diskussion kring dessa frågor.

Detta kommer bli en valfråga inför höstens val och det är bra att vi i vänsterpartiet går i frontlinjen för de sjukas rättigheter. Vi i Emmabodas Vänsterparti har tillsammans med andra föreningar och Östran sponsrat teaterföreställningen "Ett liv värt att leva" som ägde rum i Torsdags. Vi har även haft ett välbesökt öppet möte i februari med Liselott Olsson och Torbjörn Björlund närvarande.

Det kommer bilder och reportage från torsdagens teaterföreställning med snart. Vi har en stark UR-kraft förening i Emmaboda som kommer säkert att höra av sig inför valet. Denna fråga kommer vi att återkomma till i valrörelsen och i andra sammanhang. Det är viktigt att vi tillsammans med de sjuka formar en human försäkringspolitik som är tryggt för de drabbade.

Här kommer bilder från mötet i Nybro.
















Några av representanter från föreningen UR-kraft i Emmaboda











Jonny Olsen och Mikael Nilsson från Vänsterpartiet i Emmaboda kommun satt längst bak och lyssnade på diskussionen och även deltog med frågor.






Eva-Bengtsson Skogsberg (m) blev inbjuden till ett Vänsterparti möte. Säkert första gången för henne och hon ska ha all heder för att hon kom. Hon fick många frågor och tror inte hon fick några röster till moderaterna på detta möte men hon förklarade så gott hon kunde om regeringens sjukförsäkringspolitik.












Vänsterpartiets i Nybros ordförande Kaj Raving höll i trådarna för mötet. Han är partiets första namn för Kalmar län.











Gunilla Gerkman, Emmaboda är en medlemmarna i Föreningen Ur-kraft. De har möte på Tisdagar varje ojämn vecka på Bjurbäcksgården














Det var inga muntra minner efter filmvisningen som visade verkligheten för många sjuka











Birgitta Lindqvist till vänster och tittandes bort och Camilla Eriksson till höger lyssnade intresserade men bekymrade över regeringens politik. Båda bor i Nybro












Jörg Eis som är ordförande för föreningen Ur Kraft lyssnade skeptiskt till Eva Bengtsson- Skogsbergs svar på hans frågor.















En del av de många som kom till mötet.




















Walle Olsson som gjort filmen "Det är inte Okaj" och som körde till Nybro ända från Nynäshamn och sen tillbaka enbart för detta möte. Men han var nöjd och tyckte det var värt resan ner.

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Det finns ju olika sorters sjukdomar och sjuka, men en del är illa tilltygade och har svårt att försvara sig. De behöver hjälp, men kanske omgivningen också har svårt att orka med. Man kan se hur människovänligt ett samhälle är genom att studera hur väl det tar hand om de människor som har svårast att ta hand om sig själva. Svårt sjuka, handikappade, barn, äldre. Direktörsknösar klarar sig alltid (nästan), men hur är det med en gamling där minnet börjar svika, eller en ungdom som kanske har en själslig svaghet som gör att livet känns väldigt tungt att släpa på? Verkar som ett bra initiativ som ni tog.

Jag undrar om det där med hur vi behandlar våra medmänniskor helt är en partiskiljande fråga? Delvis är det så, men jag har en känsla av att medmänsklighet respektive brist på sådan finns inom alla partier och faktiskt inom varje människa. Marknadsliberaler kan verka helt hänsynslösa, men hur är det med socialliberaler eller socialkonservativa, och religiösa människor som ni väl har en del av i Emmabodatrakten och Småland i stort antar jag?

Marina sa...

Kul att det blir diskussioner kring regeringens nya sjuksystem.
Tack till alla som såg den och tog till sig det som sägs i filmen, vi utkastade finns, trots regeringens påståenden om att vi inte finns:) Påståenden om att vi rehabiliteras och kommer få jobb är den största lögnen. En viktig sak i allt är just VÅRDEN och Läkarens intyg, hur den skrivs , så ska det inte vara, är jag sjuk ska jag ha vård, går det inte att rehabilitera inom vården så kan nog inte AFs påhittade rehablösningar göra en frisk.
Om jag hamnar i den sitsen att jag forslas ut i att söka jobb och ska skriva CV, så kommer jag även skriva mitt sjukCV, för jag ska ingen lura.Undrar om någon anställer mig då?

Åter tack till alla som såg den, och framförallt till Walle som engagerar sig i detta!

Marina sa...

Ofta så trycks man ner, blir kallad lat, att man hamnat i passivitet, att man är osocial, man rullar tummar som Husmarkan påstår, att man är i bidragsberoende...Ja många negativa saker tas fram, man får inte gå ut med hunden, då klarar man ett jobb!!!Tyvärr så har dessa attityder gjort att folk runt om en ser på sakerna så också, men de sedan själva drabbas tror jag inte de ser saken på samma vis, men det är detta som gör det så farligt, att vi sjuka inte har en egenmakt, andra påstår saker, tror sig veta och drar alla över en kam, kan skriva att om jag kunde skulle jag omgående gå ut och jobba än att bli nedtryckt som man blir idag. Även en sjuk måste kunna få sin dagliga motion eller få peta i rabatten, det är bättre friskvård än att som idag, bli inlåst, inte våga göra saker för man är rädd för att grannen ska anmäla en,Ett kallt otäckt Sverige har vi fått, men vi får hoppas att vindarna vänder snart, det borde ha hänt mer i detta redan, för ingen ska behöva bli drabbad på detta sätt.