fredag, april 09, 2010

Superettan knackar på dörren

Äntligen är det snart dags för seriestart för Hammarby efter en lång vinter och som blev extra lång i år då man spelar i Superettan. Allsvenskan har ju som bekant hållit på nu i några veckor på dåliga planer efter en tidig premiär.

Det var otroligt jobbigt några veckor förra året efter allsvenskans slut då vi stod inför faktumet att Hammarby inte längre är ett allsvenskt lag. Det var ofattbart och overkligt men sanningen kunde inte döljas. Vi räckte inte till helt enkelt. När man analyserat säsongen ett tag så väcktes en stor revanschlusta i stället. Det är nog inte helt fel att Bajen börjar om och bygger upp ett nytt lag och ett ny organisation Att få in nya duktiga och hungriga spelare i leden som på sikt kan vara med och slåss i toppen av allsvenskan. Jag ser verkligen fram emot Superettan mer än någonsin i år.

Det kommer bli en intressant serie i år och frågan är om inte detta är den bästa superettan upplagan någonsin. Detta tack vare två klassiska nykomlingar från Allsvenskan (Hammarby och Örgryte IS) och tre klassiska lag från division 1.(Öster, Brage och Degerfors). Årets 16 klubbar har totalt gjort 310 säsonger i Allsvenskan. Norrköping toppar med 70 omgångar, följt av Örgryte 56, Hammarby 46, Landskrona 34, Öster 32, Degerfors 29, Brage 18, GIF Sundsvall 13, Jönköpings Södra 10, Ljungskile 2 och Assyriska 1.Tillsammans har de tagit 29 SM-guld. Örgryte toppar med 12 (plus tre seriesegrar), Norrköping 12, Öster 4 och Hammarby 1.

Men meriter och statistik har ingen betydelse för det är trots allt på den gröna mattan som serien avgörs. Men det kommer bli många matcher med klassiskt inramning under säsongen. I mina ögon gör fyra lag upp om två allsvenska platser och en kvalplats. Det är Hammarby, Örgryte, Assyriska och Syrianska. Hammarby och Örgryte säger sig självt att kommer man från allsvenskan så får man bära favoritskapet. Men jag tror att de inte bara är det på pappret utan även kommer att vara med där uppe. Örgryte har ju ett bra lag och dessutom en tränare med allsvenska meriter i Jan Andersson som tidigare tränat Halmstad i många år.
De båda invandrarlagen från Södertälje har satsat friskt inför säsongen. Assyriska var ju bara sekunder från att kvala sig upp till allsvenskan i höstas men stupade på mållinjen mot Djurgården. Syrianska har inskaffat blandat Peter Ijeh och Agbar Barsom. Det kommer bli fotbollsfeber i Södertälje under året.

Jag brukar gå igenom samtliga lag inför allsvenskan föregående år men känner nu inför Superettan att jag kan för lite egentligen om lagen som ingår i serien. Att tippa serien känns därför lite svårt. Däremot att tippa var i tabellen de olika lagen kommer att hamna är lite mer hanterbart. Nykomlingarna kommer att få det svårt. Jag pratar om Degerfors, Brage och Öster. Även Väsby och Trollhättan lär tampas där nere.

Som outsiders till topplagen ser jag GIF Sundsvall, IFK Norrköping och Landskrona BoIS som fått en nytändning med Henrik Larsson i rodret. Någon av dessa lag kommer säkert att överraska positivt under serien.

Resterande lag Jönköping Södra, Ljungskile, Falkenberg och Ängelholm är för bra för att hamna i någon bottenstrid men räcker inte heller till att blanda sig i toppstriden.

Men detta är bara vad jag tror och tippar. Hur det sen slutar är en helt annan sak. Men två saker vet vi och det är att det kommer bli otroligt spännande i både toppen och botten och att ni kan följa superettan här på bloggen under säsongen på samma sätt som förra årets allsvenska.

1 kommentar:

Mats sa...

Brage ligger i skrälläge. Tre kanonträningsmatcher, ett tippeligan lag (har glömt vilket) 1-1, Gefle 1-3 och Assyriska 4-2 på bortaplan håller. Richard Norling varnar för dem.
Väsby blir nog jumbo.