söndag, maj 16, 2010

För en hållbar miljö

Klimat och miljö är en av de allra viktigaste frågor vi har att lösa om vi ska ha en värld som är värdig våra efterkommande. Därför blev jag glad när Vänsterpartiets kongress förra helgen beslutade att klimat och miljö ska vara det ett av fyra prioriterade området vi ska driva i valrörelsen.

Igår besökte jag Börje Johansson gård i Bläsemåla utanför Vissefjärda. Här bedriver han med sin familj jordbruk med både djur och grödor. Att vara bonde i dagens samhälle är inte lätt, lönsamheten är inte den allra bästa om man inte vill bedriva storskalig industriell jordbruk med allt vad de innebär för djurhållningen och växtnäringen. Han berättade om sin vardag som är lång och även om vi inte alltid var överens så var vi överens om att jordbruket är en viktig näring som måste överleva. Men då måste man gå från det storskaliga till det småskaliga jordbruket precis som Börje Johanssons är. Både miljön och bonden tjänar i längden på ett jordbruk som baseras på en miljövänlig verksamhet.

Givetvis är det viktigt att vissa regler för bönderna lättas för att göra jordbruket smidigare men utan att det på något sätt ruckar på påverkan som leder till det hållbara samhället. En oetiskt djurhållning och grödor med bekämpningsmedel som skadar miljön är viktigt att få bort. Vi måste konkurrera med bra kvalité istället för kvantitet. Konkurrens ska inte innebära att kycklingar får gå inne i små enheter och att de får hälften av sina näbbar avklippta, grisar som får svansen avklippta och även aldrig få se solen, storskaliga djurtransporter till slakt som är inhumant och ovärdigt ett samhälle 2010.

Vi måste satsa på närproducerat mathållning med så lite transporter som möjligt. Man måste kunna köpa till kommunernas matverksamhet från producenter som har sin verksamhet på nära håll. På så sätt stöttar man den lokala bondens verksamhet samtidigt som man minskar transporterna För det kan inte vara så att man har äggproduktion i t ex Påryd och sen att man transporterar äggen upp till Linköping för paketering och sen tillbaka till producenten. Det är inte hållbart i ett framtida samhälle om vi ska behålla en bra klimat för våra efterkommande.

Grön energiomställning är viktigt att den får fortsätta och ge näring. Kärnkraft, kol och andra fossila energikällor ska fasas ut och ersättas med kraftfulla investeringar i förnyelsebar energi. Gemensamt ägda företag, som Vattenfall, ska vara pådrivande i detta arbete. Vattenfall ska ställas om till att vara ledande i Europa i klimatomställningen.

Skydda den biologiska mångfalden. Antalet växt- och djurarter minskar i dramatisk omfattning, både i vår omvärld och i Sverige. Det krävs därför kraftfulla åtgärder för att öka den biologiska mångfalden. Vi måste bland annat fånga fisk på ett hållbart sätt, se till att våra rovdjur som varg får livskraftiga stammar och skydda våra stränder från ytterligare onödig exploatering Ekosystemen och människan måste ses som en helhet.

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Jag vet inte om man fortfarande håller på så (eller om det verkligen var sant), men för rätt många år sedan hörde jag detta märkliga: från fälten i "Sveriges trädgård" (Blekinge) plockades grönsaker och fraktades upp till Växjö, varpå de lastades om och skickades tillbaka till butikerna i Karlskrona!

Småbruk, lokalproduktion och hög kvalitet passar inte något vidare ihop med kapitalistiska lönsamhetsprinciper.

Michael Karnerfors sa...

Kärnkraft, kol och andra fossila energikällor ska fasas ut och ersättas med kraftfulla investeringar i förnyelsebar energi.

Kärnkraft är inte en fossil kraftkälla.

Och varför skall den fasas ut när den tillsammans med vattenkraft är den klart renaste kraftkällan i Sverige i ett livscykelperspektiv?

Nicke Grozdanovski sa...

Det är så det funkar tyvärr med onödiga transporter. På något konstigt sätt blir det billigare men miljön tar onödigt stryk.

Michael Kernerfors: Uran är ändlig råvara och likaså är ju slutförvaringen en väldigt osäkert miljökort.