fredag, maj 07, 2010

Ohly: Tillsammans ska vi bygga världens bästa välfärd

– Det är på allvar nu. Här i Gävle fattar vi besluten som kommer att förändra verkligheten i Sverige efter valet i höst, sa Lars Ohly till ombuden som samlats i kongressalen. Vi har ett ansvar att hålla ihop landet. Vi måste bryta utvecklingen mot ökade klasskillnader, orättvisor mellan könen och den ökade segregationen.

Det var inget vanligt tal som Lars Ohly öppnade kongressen med. Istället visades ett bildspel om ett antal kvinnor, män och barn och om hur deras liv påverkades av välfärdsbygget i Sverige under 1900-talet. Han slog fast att vi har mycket att vara stolta över men att Vänsterpartiets projekt inte i första hand är att försvara det som finns idag, utan att fortsätta arbetet framåt och bygga världens bästa välfärd.

Upp på scen kom representanter för bland annat Palestinian People’s Party, Lärarnas riksförbund och Miljöförbudet Jordens vänner. De lyfte sina olika områden och Lars Ohly fick svara på deras frågor om vad Vänsterpartiet vill göra.

– Vi måste lyssna på folkrörelser och på människor som har rättmätiga krav på förändring och som har förväntningar på vad en ny regering ska åstadkomma. De människorna ska vara våra allierade i kampen för att byta regering och byta politik.

Därefter gick han över till tre centrala uppgifter för Vänsterpartiet – att demokratisera Sverige, att öka jämlikhet och jämställdhet och att bekämpa den globala uppvärmningen. Men han slog fast att för att klara det krävs det samarbete. Det som beslutas på kongressen i Gävle kommer att förändra Sverige.

– Vad kan vara roligare, vad kan vara mer meningsfullt än att vara en del i den förändringen. Härmed förklarar jag Vänsterpartiets kongress i Gävle öppnad! avslutade Lars Ohly och möttes av rungande applåder i kongressalen.


För att få mer information om Vänsterpartiets kongress klicka: här

Inga kommentarer: