tisdag, maj 25, 2010

Yttrandefriheten inte bara Vilks

Vänsterpartiet står bakom yttrandefriheten, och kommer att fortsätta stå i första ledet för att försvara den i Sverige och i andra delar av världen. Försvaret av yttrandefriheten har med rätta en mycket stark ställning i Sverige. Ingen seriös person har föreslagit att Lars Vilks konst ska förbjudas, vilket är bra. Ingen människa ska heller någonsin utsättas för hot eller våld när hon utnyttjar sin grundlagsskyddade yttrandefrihet. Därför måste hoten och angreppen mot Vilks fördömas.

Det är samtidigt viktigt att vara medveten om att Vilks provokationer stärker rasismen och islamofobin. Vilks bilder bidrar till en stämning där angrepp och hatbrott mot muslimer och mot personer med utländsk bakgrund normaliseras. En del av det är privatpersoners angrepp mot enskilda personer på grund av deras tro eller utseende. Men det handlar också om en allt hårdare asylpolitik, om politiska partier som misstänkliggör muslimer och om de grova människorättskränkningarna i det så kallade kriget mot terrorismen. Motsättningar späs på och uppdelningen mellan ”vi” och ”dom” förstärks. De rasistiska strömningarna tar i allt fler europeiska länder plats i parlamenten såväl i form av rent högerpopulistiska partier som genom främlingsfientliga högersvängar hos de etablerade partierna. Det är denna utveckling som är det riktigt stora problemet, men allt för ofta kommer den i skymundan när debatten förenklas.

Varje antydan av kritik mot Vilks rasistiska stereotyper framställs nu av en del som en önskan om förbud och själva kritiken påstås vara en begränsning av yttrandefriheten. Så är det naturligtvis inte. Med samma självklara rätt som Vilks givits att marknadsföra sin konst i yttrandefrihetens namn har vi rätt – och som antirasister en skyldighet – att kritisera Vilks uppfattningar och åsikter och bekämpa den utveckling han främjar.


Kalle Larsson, antirasistisk talesman för Vänsterpartiet

Inga kommentarer: