söndag, juni 20, 2010

Årets mål i svensk fotboll gav tre poäng till Bajen

Äntligen efter några bittra matcher på senare tid så fick vi Bajen supportar tillsammans med laget fira en tre poängare. I en bra match besegrades Syrianska med 2-0 på bortaplan i Södertälje fotbollsarena. Chanserna var många från båda lagen, speciellt under andra halvlek och vi fick se bra spel under större delen av matchen. Två lag som verkligen ville spela offensivt Hammarby visade med några undantag ett stabilt försvarspel och kunde hålla undan för Syrianska mål under matchen. Men det kunde ha slutat annorlunda när Johannes Hopf var nära att bjuda Syrianska på ett mål i den åttonde minuten när han fick en hemåtpass för långt ifrån sig. Obie Etie Ikechukwu rusade fram för att sno bollen, men Johannes redde upp situationen, om än med visst besvär. Hammarby skapade en del halvfarliga lägen i första halvlek med Petter Furuseth volleyskott som den bästa chansen. Men tyvärr gick det något över men hade den gått på mål hade vi skrivit in 1-0 till Bajen.

Andra halvlek blev en underhållande tillställning där chanserna avlösta varandra. I andra halvlek flyttade Syrianska upp spelet och skapade ett par heta chanser direkt. I den 48 minuten sköt Robert Massi från strax utanför straffområdet. Han fick bra träff och bollen tog på David Johansson och bytte riktning Johannes Hopf hann dock med att kasta sig och peta bollen till hörna. På hörnan fick Dinko Melic nicka omarkerad mitt framför mål, men Johannes sög in bollen i skopan. Tio minuter in i halvleken kom Hammarby definitivt in i matchen igen, och i den 56 minuten började Linus Hallenius ställa in siktet. Simon Helg slog bollen snett inåt bakåt efter att ha kommit loss djupt nere på Syrianskas vänsterkant och Linus mötte upp bollen vid förstastolpen. Avslutet gick strax utanför den bortre. Efter en timmes spel fälldes Petter Furuseth i straffområdet och domaren pekade helt riktigt på straffpunkten. Andreas Dahl steg fram och slog straffen säkert i mål trots att Syrianska målvakten slängde sig åt rätt håll men han nådde inte den välplacerade straffen. I den 66 minuten kom årets mål i svensk fotboll. Andreas Dahl lyfte en frispark in i straffområdet där Linus Hallenius med en Syrianskaspelaren i ryggen tog emot med bröstet. Innan bollen nått marken lyfte han den över huvudet med högern, sprang runt sin bevakning och klippte till bollen med vänstern på volley. Ur snäv vinkel satte han bollen just intill bortre stolpen strax under krysset. Syrianska var inte långt ifrån att replikera kort där efter. Peter Iejh fick iväg ett jätteskott i ribban och Kutshi Kanga satte returen med en cykelspark, men Kanga vinkades korrekt av för offside

Det blev inga fler mål även om Hammarby hade ytterligare en boll i mål i slutet av matchen när Sebastian Bojassén nickade in bollen på hörna, men vinkades av för offside.

Det blev en skön seger för Hammarby där denna seger var otroligt efterlängtad Det var en bra genomförd match från Hammarby sida som förhoppningsvis ger lagets självförtroendekonto en välkommet och välbehövlig tillskott inför fortsättningen. Var det vändningen vi såg i går? Det får framtiden utvisa men en sak är säkert att Hammarby i går gjorde en av sina bästa matcher i serien och framför allt Linus Hallenius kommer minnas matchen resten av sitt liv efter sitt vackra konstmål som enligt mig är årets mål i svensk fotboll.