onsdag, juni 02, 2010

Erik Höglund utställningen invigdes i går i Boda Glasbruk

I går gick vi in i sommaren och därmed startskottet för sommarutställningen "Hemma hos Höglund" i Boda Glasbruk. Det var mycket folk som trängdes i Bodahyttan för att ta del av vernissaget. Jag räknade de inte men uppskattningsvis var det ca. 150 besökare av olika slag. Det var både veteraner som arbetade här innan nedläggningen, det var politiker och tjänstemän från Emmaboda kommun. Besökare kom från både Broakulla Johansfors, Eriksmåla Åfors och andra delar av kommunen och givetvis även andra som bor utanför vår kommun. Det var verkligen fantastiskt att se denna folkmängd under vernissage

Invigningen inleddes med att kommunalrådet Ann-Marie Fagerström (s) höll ett kort tal och hon berättade kortfattad om detta projekt och hyllade sin partikamrat Jan-Olof Jäghagen som verkligen brinner för Boda Glasbruk och har lagt ner åtskilliga timmar för att göra denna utställning möjlig. Han är ursprungligen från Blekinge men har bott i Boda länge och arbetat i hyttan i 38 år. Han var märkbar rörd av kommunalrådets ord och jag kan bara instämma i hennes hyllningsord för Jan Olof. Sen följde Maja Heuer som arbetar i Boda med liv och lust med just att förvalta glasskatten vi köpt och därmed också med denna Erik Höglund utställningen. Hon berättade att det har varit mycket jobb med detta men samtidigt väldigt roligt och inspirerande Efter detta följde stipendium utdelning där ett sådant till Erik Höglunds minne delades ut för första gången. Det blev Frida Fjellman som fick motaga detta stipendium från Carl Axel Valéns stiftelse.

Sista talaren ut var författaren Reidar Jönsson som bl a författat boken Mitt livs som hund som blev filmad av Lasse Hallström 1985. Filmen och boken blev kritikerrosad där bokens handling utspelas just i Boda Glasbruk men filmen är filmad i Åfors. Boken skrevs 1983 och filmen vann två guldbaggar för bästa film och bästa manliga huvudroll 1986. Den släpptes i USA 1987 under namnet My Life as a Dog och fick en Golden Globe för bästa utländska film 1988 och nominerades samma år för två Oscar i kategorierna bästa regi och bästa manus efter förlaga.
Han berättade på ett roligt sätt hans egen relation till Erik Höglund när båda bodde i Boda Glasbruk under 60-talet. Erik Höglund föddes 1938 och kom till Boda 1953 där han under 20 år omvandlade svensk konstglastillverkning genom att införa nya idéer om hur glasprodukter skulle se ut.

Sen var det efter Jönssons tal dags för att se utställningen som kommer att pågå fram till 5 september och med den vetskapen och att det var mycket folk som glädjande nog trängdes vid montrarna så valde jag att bara skumma igenom utställningen. I utställningen har åtta personer som på ett eller annat sätt har arbetat ihop med Erik Höglund i Boda utifrån sina minnen valt ut objekt ur den omfattande Höglundsamlingen. Medverkande är: Lennart Karlsson, Alf Aronsson, Jan-Evert Persson, Inge Svensson, Solveig Zervos, Karl-Erik Karlsson, Gilbert Aronsson och Bertil Vallien. Jag kommer att skriva om själva utställningen vid ett senare tillfälle.

Kvällen avslutades med en fantastisk glasblåsningsshow av Björn Friborg, Fredrik Nielsen och Christopher Ramsey som under en timme skapade en mycket vacker vas dekorerad med en and. De kommer arbeta här under sommaren till stor glädje för de besökande turisterna. Samtidigt som killarna och den assisterade kvinnan arbetade så spelade bandet Bicycle repairmen. De spelade 60-talsinfluerad och väldigt softig musik som verkligen passade till den stämningsfulla atmosfären som rådde då glasblåsarshowen varade.

En fantastisk trevlig kväll var till ända men Boda Glasbruk har fått en nystart som orten förtjänar med kommunen och andra krafters hjälp. Det finns många personer som förtjänar stort beröm. Jag har nämnt Jan- Olof Jäghagen och Maja Heuer. En annan är Peter Lejon som skrev för några år sedan ett medborgarförslag som gick i denna rikting som vi i kommunen har tagit i Boda Glasbruk. Det var innan vi köpte konstglasen och Glasbruksfastigheten. Han måste känna sig väldigt stolt och glad över denna positiva händelseutveckling i Boda Glasbruk. Stolta och glada är även vi i Vänsterpartiet att vi tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet var med och fattade besluten dels med inköpet av glasskatten och dels glasbruksfastigheterna i Boda. Nu äntligen börjar Boda Glasbruk återigen att göra skäl för sitt namn.

Inga kommentarer: