onsdag, juni 09, 2010

Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter!

Idag den 9 juni publicerades Internationella fackliga samorganisationen (IFS) årliga rapport om kränkningar av fackliga rättigheter i världen.

- Det är djupt oroande läsning. Antalet mördade fackliga aktivister förra året uppgår till minst 101personer - en ökning med 30 procent jämfört med året innan, säger Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

I rapporten konstateras också att fängslanden och andra kränkningar ökar i flera länder och att möjligheterna att bedriva fackligt arbete försämrats kraftigt på grund av finanskrisen och den ökade arbetslösheten.

- Fackliga rättigheter skyddas av internationella konventioner och fackföreningar är pådrivande för social rättvisa, demokrati och mänskliga rättigheter i många länder. Sveriges regering måste ta ett större ansvar för att värna fackliga rättigheter i världen, oavsett var och av vem de kränks, säger Josefin Brink.

Josefin Brink har idag lämnat in en fråga till utrikesminister Carl Bildt, och kräver svar på vad regeringen planerar att göra för att sätta press på de länder som kränker de fackliga rättigheterna.

Inga kommentarer: