måndag, juni 07, 2010

Josefin Brink (V) besökte Kommunal och Loket

I dag var det återigen dags att välkomna en riksdagsledamot från Vänsterpartiet till Emmaboda. Denna gång var det vår arbetsmarknadstaleskvinna Josefin Brink som besökte oss i glasriket. Hon har varit riksdagsledamot sen förra valet 2006 och hon sitter i arbetsmarknadsutskottet. Hon är sedan 2008 partistyrelseledemot.

Klockan 12.29 kom hon till Emmaboda station och jag, Mikael Nilsson, Lars Strömberg och Gunilla Thelander tog emot henne. Lars och Gunilla är från Stockholm men bor nu under sommaren i en stuga utanför Sävsjöström i Uppvidinge kommun. Gunilla är frilansande journalist och Lasse är fotograf och de skriver artiklar till bland annat Flamman och jag hoppas att de tar in en artikel av Josefins besök hos oss i Emmaboda.

Första besöket var hos kommunal sektionen i Emmaboda där ordförande Madeleine Skruvik tog emot oss. Här slöt även partikamraterna Hugo Grönlund och Lise Kroer upp. Vänsterpartiet har som målsättning och ambition att vi ska ha världens bästa välfärd utan vinstintresse. Med andra ord värnar vi om den kommunala verksamheten och där vi vill tillsammans med välfärdarbetarna i kommun och landsting skapa en kvalitativ hög standard. Då gäller det att de som arbetar inom kommun, landsting och stat trivs och känner sig delaktiga i sina respektive verksamhetsområde. Det gäller t ex. att ha rätt till heltid med möjlighet till deltid, det handlar om att skapa attraktiva arbetsplatser med god inflytande för personalen och en trygg arbetsmiljö. Vi pratade om vikten av att vara med i facket och att vi måste hela tiden fortsätta, både de fackliga organisationerna och de politiska partier som värnar om fackföreningarna, att stå upp för fackets ideal och värderingar och som värnar om de fackliga rättigheterna med den svenska modellen som grund där kollektivavtal är fundamentet som bygger vår trygghet på arbetsmarknaden.
















Madeleine Skruvik och Josefin Brink


Efter pratstunden med Madeleine stannade vi kvar för enskilda överläggningar och samtal och de ämnen som dök upp var bland annat pensionsystemet och sjukförsäkringsystemet. Vi informerade Josefin om vilka frågor vi driver i kommunen och Hugo berättade om föreningen UR-kraft och deras verksamhet. Politikersamtal gör ibland att man blir hungrig och nu var tiden inne att äta lunch och det gjorde vi på pizzeria Viktoria som tillskillnad från Hotell Amigo har kollektivavtal. Därför smakade pizzan extra gott för oss alla. Samtidigt är vi medvetna om att det är svårt för Emmaboda kommun att helt undvika hotell Amigo eftersom det är Emmabodas enda hotell och kommunen måste fungera med gäster som måste ha någonstans att övernatta. Men det är viktigt att vi kommunpolitiker sätter denna fråga i fokus och press på hotellet att vi ser gärna att de tecknar kollektivavtal med sina anställda. Jag tror de skulle få ännu mer gäster och konferensbokningar med tanke på att LO sydost har sitt kontor i Emmaboda.
















Anneli Djerf och Josefin Brink njuter av Mauritius


Efter den goda lunchen så åkte vi till Bjurbäcksgården där Anneli Djerf tog emot oss vid entrén. Där berättade hon om Allaktivitetshuset Loket och kommunens syn på äldreomsorgen där man sätter omsorgstagarna i centrum med verklig valfrihet. Loket finns på Bjurbäcksgården som är ett särskilt boende med rymliga lägenheter. Loket gör verkligen skäl för namnet allaktivitetshus för här kan man göra det mesta. Här möts generationerna i ett fantastisk kulturcentrum. Här finns rymliga rum som föreningar kan hyra, här kan b la man träffas över en fika, man kan gå på gym, spela pingis, basta, surfa på nätet, väva. Här kan man hyra lokaler och kan man ordna aktiviteter även utifrån och det är är öppet för alla människor alla dagar om året. Det är de jag tycker är så fantastiskt och som man ibland glömmer bort när man bor i Emmaboda att detta finns. Jag gillar när människor blandas från kulturer, över generationsgränserna och över bygränserna. Jag tror det blir en harmonisk samhälle när vi håller i hop det. Här blir Loket en fantastisk mötesplats för alla. Allaktivitets hus finns även på de övriga servicehusen i kommunen. Men här på Loket finns något som inte finns på många andra ställen. Här kan man kliva rakt in i Mauritius sköna stränder.

Mauritiusstranden är ett upplevelserum. Här berörs alla dina sinnen genom en helhetsupplevelse. Du kliver rakt inpå en sandstrand där det är ca 28 grader. en temperatur du själv kan reglera, du hör vågskvalp och fågelkvitter, känner en sval havsbris, du slår dig ner i en solstol och känner sand mellan tårna.

Det är alltid lika roligt att se våra besökares förvånande och lite skeptiska min innan de får vetskap om vad Mauritius är för något och sen deras glittrande ögon med stor inslag av överraskning och glädje när det går upp för personen vad solparadiset Mauritius egentligen är för något. Josefin Brink var inget undantag. Hon trivdes verkligen där hon satt i solstolen med tårna instuckna i den mjuka sanden samtidigt som regnet föll i mängder utanför husets väggar.
















Solparadiset Mauritius













Gunilla Thelander har nog suttit på sämre ställen och skrivit reportage. Nu kan hon med stolthet säga att hon har varit på Mauritius och skrivit.

Men tiden går även på Mauritius, även om man skulle önska att tiden stannade upp, och med den vetskapen var vi tvungna att lämna solparadiset och komma tillbaka till verkligheten som inte var så tokig den heller då vi blev bjudna på fika med glass och det passade utmärkt efter solparadiset. Här hade vi tid och möjlighet över att samtala vidare om Loket och om äldreomsorgen. Jag pratade med Lasse och Gunilla som jag har känt ett tag via denna blogg och Lasses blogg men vi har aldrig setts i verkligheten så det var jättetrevligt att de ville komma och skriva om Josefins besök, så att jag fick möjlighet att träffa dem. Det visade sig att Gunilla är bördig från Algutsboda socken där hennes far bodde i Åsgöl utanför Algutsboda. Vi pratade en hel del om detta.













Anneli Djerf och Josefin Brink samtalar om Allaktivitets husets och Bjurbäcksgårdens fantastiska verksamhet













Gunilla Thelander, Josefin Brink och Lasse Strömberg på besök på Loket som allaktivitetshuset heter.


Det blev ett lyckad dag tillsammans med Josefin, Lasse och Gunilla och alla var jättenöjda med arrangemanget Det är alltid trevligt att visa upp det vi har i vår närhet, för vi har en del att vara stolta över. Detta samtidigt som vi gärna har våra blickar även på andra bra och sevärda ställen och verksamheter utan för vår kommun. Det ena behöver inte utesluta det andra.

Jag och vänsterpartiet i Emmaboda kommun vill rikta ett stort tack till kommunals sektionsordförande Madeleine Skruvik för att hon tog tid tills sig att ta emot oss och för fikat vi blev bjudna på. Ett stort tack till Anneli Djerf för hennes fantastiska engagemang för Lokets verksamhet som verkligen smittar av sig på oss alla andra. Tack till Pizzeria Viktoria för deras goda och stora pizzor, jag tror ingen av oss gick därifrån hungriga. Tack till Lasse Strömberg och Gunilla Thelander för att ni kom ner till oss och jag hoppas ni återvänder snart. Sist men absolut inte minst ett stort tack till Josefin Brink för att du kom och hälsade på oss i Emmaboda. Jag hoppas och tror att du hade det trevligt och att du från Emmaboda och oss fick med dig lite till att sätta in på din kunskapsbank som redan är fylld med kunskap och erfarenhet. Hoppas du vill återvända hit vid något annat tillfälle för du är alltid välkommen när du vill.

Inga kommentarer: