torsdag, juni 03, 2010

Strider mot konvention

Hanteringen av den elvaåriga pojkens fall strider mot Barnkonventionen.

Det anser vänsterpolitikern Hugo Grönlund, som också är ledamot i socialnämnden i Emmaboda.
Hugo Grönlund har liksom många andra upprörts över att den 11-åriga pojken ska flytta från en invand miljö, till en annan fosterfamilj där han inte trivs och där han inte vill vara.

Flytten skulle egentligen ha skett i fredags men enligt vad Östran erfar har flytten, som skulle ske utan att pojken skulle informeras först, skjutits upp.

- Det är otroligt att pojken först skulle informeras på plats i den nya familjen av en socialsekreterare, tycker Hugo Grönlund.

- Jag anser att det strider mot Barnkonventionen. En viktig regel som finns i barnkonventionen är att barn har rätt att säga sin mening, att säga vad de tycker.

- Det är särskilt viktigt att lyssna på barnen i vissa situationer, till exempel när man ska bestämma något som har stor betydelse för just barnen.

- En annan viktig punkt är i barnkonventionen är att barnets bästa ska komma i första hand.

I snart tio år har Hugo Grönlund och Vänsterpartiet slagits för ett barnbokslut i Emmaboda kommun. 2004 fattades ett beslut att ett Banbokslut skulle införas och politiker och tjänstemän fick besök av Barnombudsmannen och en del fick också utbildning för hur ett barnbokslut som står i harmoni med FN:s barnkonvention kan se ut.

Men ännu har Emmaboda kommun inte infört barnbokslutet.

- Nu sägs det att det ska komma nästa år, säger Hugo Grönlund som väntat i sex år.

Tillsammans med två tjänstemän utformade Hugo Grönlund år 2004 en checklista som skickades ut till alla nämnder och förvaltningar.

- En ganska enkel lista där man ska fylla i om beslut man fattat som rör barn och ungdomar, om besluten berört dom negativt eller positiv och med motiveringar.

Tanken var och är att barnbokslutet skulle göras samtidigt med kommunens vanliga bokslut, säger Hugo Grönlund.

Han vet inte om just ett barnbokslut skulle ha hjälpt den 11-åriga pojken.

- Det är ju ett enskilt ärende som dessutom är sekretssbelagt, men hade vi haft rutinen inne med checklista och barnbokslut så hade kanske barnens rättigheter fått en helt annan status inom alla förvaltningar i kommunen, säger han.


Publicerad med tillstånd av Anna Börje, Östran.

Inga kommentarer: