fredag, juni 18, 2010

Vänsterpartiet kommer alltid att arbeta för en förtroendefull kommun

För två veckor sedan blev vi i Vänsterpartiet ombedda att lämna in en namnlista som legat ute på järnvägskiosken till stöd för den elvaåriga pojken som tvingas byta familjehem. Men pojken får inget veta, utan ska informeras av två socialsekreterare på platsen. Bakgrunden är att fostermamman - som är faster till pojken - hittills fått ersättning av Emmaboda kommun för att hon tar hand om pojken nu plötsligt blir utan ersättning. Men mamman måste nu börja arbeta och kan inte tillgodose pojkens behov. Socialförvaltningen i Emmaboda kommun har därför beslutat att pojken ska bo hos sin kontaktfamilj, en familj han inte tycker om och som han säger är elaka mot honom.

Anledning till att vi blev ombedda att lämna in namnlistan till kommunen är att initiativtagarna till namninsamlingen var rädda att listan inte skulle diarieföras och därmed hamna på någon hylla där den skulle "glömmas" bort". Men likafullt visade det sig efter några dagar att den inte blev diariefört på grund av att det var ett enskilt ärende påstås det och därmed sekretess belagt. Men enligt lagen om offentlighetsprincipen ska allt som inkommer till kommunen diarieföras och behandlas som allmänna handlingar. Ett undantag är när man behöver skydda en enskild människas personliga förhållanden. I det aktuella fallet bör man sekretessbelägga det diarieförda ärendet, istället för att inte diarieföra det alls.

Därför lämnade vi in ännu ett skrivelse där vi ifrågasatte de berörda tjänstemännens kompetens i offentlighetsprincipen. Vi tycker det är viktigt ur ett demokratiskt synvinkel att denna princip följs så mycket som möjligt. Vi är väl medvetna att visa inkomna brev som behöver sekretesskyddas också ska bli det men det är ändå viktigt precis som jag nämner i förra stycket att det ändå diarieförs. Det är också viktigt ur sekretessynpunkt men även ur demokratisk synpunkt att detta följs för att medborgarna ska ha förtroende för kommunen Därför får man heller inte slarva med offentliga handlingar som jag tycker nu att man gör. Det kan ju inte vara så att tjänstemännen ska bestämma vilka handlingar som ska diarieföras eller inte. Vilket förtroende inger det?

Det senaste som har hänt i "härvan" är att Socialnämndens ordförande Stig Ove Andersson i ett brev säger samma sak som Socialchefen Eila Medin att detta är en sekretesshandling. Brevet var riktat till oss i Vänsterpartiet men de har vi inte sett röken av utan vi blev informerade via tidningen Östrans reporter i Emmaboda. Jag frågarsätter starkt hur en namninsamling som är offentlig kan bli sekretessbelagt. Ännu en gång om det så vore ska det ändå diarieföras.

Vi i vänsterpartiet kommer även i fortsättningen arbeta för att kommuninvånare ska känna trygghet och förtroende för vår kommun. Att fel kan begås det accepterar alla men felen ska rättas till på ett så smidigt sätt som möjligt. Vi vill ha kommuninvånare som är engagerade även mellan valen och inte bara var fjärde år då det är valår.

Inga kommentarer: