tisdag, juli 27, 2010

Barometern förvånar inte

Kommunisthotet dammas av titt som tätt och i dagens Barometern så passar deras politiska ledarsida att göra det när Röda khmerernas tortyrchef Kaing Guek Eav fick 35 års fängelse för tortyr och mord på 15000 fångar under diktatorn Pol Pott terrorregim. Att skriva om detta är absolut inte fel utan helt riktigt. Det begicks ohyggliga illdåd mot mänskligheten i Kambodja under skräckregimen. Flera miljoner kambodjaner föll offer för terrorn som förekom i landet mellan 1976-79. 1979 störtades Pol Pot av det kommunistiska Vietnamn. Efter det forstätte Röda Khmererna strida mot den nya regimen i Kambodja. Det är inte alltid man vill uppmärksamma hur västvärlden med USA i spetsen, i en av många märkliga allianser i det kalla kriget, gav sitt stöd till de röda khmererna efter att de hade jagats bort och efter att deras terror hade blivit känd. Det är bl a därför denna rättvisa har dröjt så länge. Men mu börjar domarna falla för de ansvariga för denna skräckens regim. Under 2011 kommer ytterligare fyra av Röda khmerernas ledare att ställas inför rätta för brott mot mänskligheten. Det är bra att bödlarna ställs inför rätta och inför rättvisan. Pol Pott själv avled i husarrest 1998. Han hade då dömts för att föregående år ha låtit avrätta sin närmaste man och hela dennes familj.

Så långt är allting väl och att Barometerns ledarsida vill belysa kommunismens historia ännu mer är heller inget att säga om. Enligt högertidningen är kommunism roten till allt ont i världen. Vad kapitalism, monarki och kristendom ställt till med under årens lopp andas man inte ens men jag vet att alla ideologier har ett mörkt förflutet.

Sen kommer det typiska och det som egentligen är ledarsidans agenda:

"Än idag sitter det också kommunister i den svenska riksdagen. Så sent som 2005 kallade sig Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly för kommunist, och nu vid valet den 19 september är det fullt möjligt att han blir minister i en rödgrön regering."

Självklart kan man inte hålla fingrarna borta från svensk politik och ge Vänsterpartiet en känga och jag tycker det så typiskt. Menar verkligen Barometern att vänsterpartiet består av en samling massmördare som bara väntar på rätt tillfälle att slå till mot övriga befolkningen? Jag tycker nästan det är på gränsen till osmakligt att nämna Vänsterpartiet i samma andetag som Pol Pott regimen. Ser verkligen Barometern att vi i dag på något sätt hyllar massmördare. Vänsterpartiet har genom åren gjort misstag där vi har redovisat våra misstag öppet och vi välkomnar andra partier att redovisa sin historia, t ex Moderaterna som var emot dödsstraffets avskaffande i början av 1900-talet, motståndare till sanktioner mot den dåvarande rasistiska apartheidregimen i Sydafrika och motståndare till alla välfärdsreformer som vi i dag tycker är självklara.

Nej kritisera oss gärna för vår politik men håll det på ett seriöst nivå där ni slutar att dra upp kommunistspöket när era argument tryter. Det verkar som det är viktigaste i denna ledarsida att trycka till Vänsterpartiet inför valet än det tragiska och hemska att 1,7 miljoner människor dog i Kambodja. Vänsterpartiet är ett socialistiskt och feministiskt parti och inget annat.

Barometern skriver vidare:

"Det är verkligen på tiden att även vi i Sverige på allvar tar oss an att göra upp med kommunismen i vårt lands politiska historia."

Vad är de vill att vi ska göra upp, som inte redan är belyst och utrett? Var är det som har hänt i Sverige som kommunisterna måste ta ansvar för?
Är det interneringslägren för kommunister som fanns i Sverige under andra världskriget, Är den den tyska militära truppernas förflyttning till kriget i Norge och Finland på svenska järnvägar, är det sprängingen av den dåvarande kommunistska tidningen Norrskensflammans redaktion i Luleå 1940 där fem personer miste livet. Är det morden på demonstranterna i Ådalen 1931 där även då fem människor miste livet? Det har krävst mer människoliv i Sverige av antikommunistisk våld än våldsdåd genomförda av Svenska kommunister. Ska man skylla svenska kommunisterna även för detta? Så var det de svenska kommunisterna ska göra upp med som inte redan gjorts.

1 kommentar:

Lasse Strömberg sa...

Bra inlägg.
Vad Barometerns ledarskribent glömde berätta är att lika många kambodjaner dog av USA:s bombningar av landet som i terrorväldet.
Det är ingen tvekan om att kapitalismen, monarkin, kolonialismen tagit död på mångdubbelt fler än kommunismen.
Bara en sån sak som att monarkin tog död på 10 miljoner i Kongo. Kapitalismen tog död på miljoner i Indonesien i sitt krig och vi ska heller inte glömma kolonialismens utrotande av ursprungsbefolkningar runt om på jorden. Hur många indianer dödades inte i nord- och sydamerika långt innan kommunismen var uppfunnen.
Vi ska komma ihåg att ledarsidor berättar inga sanningar, såna sidor och dito skribenter är städslade i propagandans tjänst.
När får vi läsa om hoten från monarkin, kolonialismen och kapitalismen i Barometern?