torsdag, juli 22, 2010

Freja och Oden

Trots rubriken kommer detta inte att handla om Nordisk mytologi utan om två älgar som heter som de båda gudomliga från det förgångna. De här två älgarna finns att titta på i Glasrikets älgpark som ligger mellan Nybro och Örsjö. Älgparken är nyöppnad sen några veckor tillbaka och man har förnärvarande de nämnda älgarna. Det är älgtjuren Oden som är två år och älgkvigan Freja som bara är ett år. Man planerar att till hösten skaffa ytterligare två stycken.

Trots att jag är ute en hel del i skog och mark med Tornado och även kör om nätterna på jobbet är det väldigt länge sen jag såg en älg. När man var yngre så såg man dessa ståtliga djur oftare trots att man då inte var ute så mycket i skogen. Därför blev jag sugen att se och fotografera älg och det var anledningen till besöket i älgparken.




Freja är en kviga på ett år. Man ser att hon ser väldigt ung ut med sin lite späda kropp. Hon kommer att växa till sig ytterligare. I Sverige har en älgko vanligen en boghöjd mellan 150-170 cm, en älgtjur mellan 180-210 cm. Som mest kan en älgtjur uppnå en boghöjd på 230 cm. Vikten på hösten ligger för en älgko på cirka 270 till 360 kg och för en tjur på omkring 380 till 540 kg. Så det är stora djur som finns i våra skogar.












Här tar Oden sig ett eftermiddagsdopp. Han är två år och börjar få horn som är hudbeklädda så här års.















Även Freja hoppar i plurret.











Trots sin storlek så kan älgen smälta in i omgivningen och vara svåra att hitta. Den gråa pälsen är bra kamouflage inne i den mörka skogen





Här syns Odens horn tydligt. Vid 2 års ålder anlägger tjuren ofta enkla spetsar till horn. Vanligen är tjurens horn som störst vid mellan 6-12 års ålder, då benämns tjuren "kapital", varefter dom sedan går på retur, då hornen minskar i storlek i storlek och taggantal. Älgens horn finns i två typer, stång- eller grenhorn och skovelhorn.

2 kommentarer:

Karin sa...

Äntligen fick du kort på Älgar *L*

Kram Karin

Nicke Grozdanovski sa...

Ja... jag har väntat länge nog :-)