fredag, juli 09, 2010

Kultur för alla

Vi människors har både primära och sekundera behov för att fungera på ett bra sätt. Primära behov är t ex luft, vätska, mat, värme, sömn, sex. Efter de behoven går man vidare och kommer till trygghet, social samvaro, kärlek och dessa behov finns i gränslandet mellan primära och sekundera behov. Sen behöver vi olika kulturella verksamheter för att tillfredsställa själen och vår självkänsla. Därför är det glädjande att de rödgröna i dag presenterade vår gemensamma kulturpolitik.-Våra förslag innebär minst en miljard i satsning på kulturen under nästa mandatperiod. Kulturfrågorna prioriteras på riktigt i budgeten och kulturen lyfts upp som en viktig fråga, inte bara i form av välvilliga men tomma ord.

Det är viktigt att göra kulturen tillgänglig för alla och här finns sådana satsningar som t ex:


Fri entré på statliga museer. Stimulans till fri entré vid regionala och lokala museer. Fri dragningsrätt på samlingar. Filialer till centrala museer och kulturinstitutioner utanför Stockholm. Öppna museerna och sprid samlingarna.

Barnkulturlyft. En maxtaxa införs i musik- och kulturskolan på 650 kr/termin. En nationell scen för barn- och ungdomsteater. Skapande skola utökas till fler stadier.
Läsfrämjande insatser till läsovana. Riktade insatser. Nytt uppdrag till En bok för alla.

Kultur på ett klick – en satsning på digitalisering. ACCESS-program för att vårda och digitalisera kulturarvet. En syneförrättning för att sprida verk, samlingar och föreställningar digitalt. Satsning på folkbildning om kultur och information via nätet. Stöd till utveckling av digitala bibliotek. .Upphovsrättsinnehavarna ska ha ersättning för vad de har skapat.

Kulturlyftet som presenteras i dag innehåller kraftfulla och breda satsningar på kulturlivet. Vi kommer framöver att fortsätta utveckla Kulturlyftet på fler områden

Nytt populärkulturcentrum för film, musik, dataspel, serietecknande.

Satsning på svensk film med inriktning på ett nytt filmavtal 2012. Kvalitetsfilm för barn och unga. Ökad jämställdhet och mångfald. Utbyggnad av digitala biografer. Stöd för internationell marknadsföring. Internationellt samiskt filmcenter med Norge och Finland.

Jobb och utveckling för kulturskaparna. Fler jobb och bättre villkor inom kultursektorn. Utöka konstnärsallianserna. Stärkt stöd till arrangörer och fria grupper. Inkomstgarantier för våra främsta kulturskapare. Utvidga långtidsstipendierna för talangfyllda kulturskapare


Jag hoppas att kulturen blir en valfråga både i riket och kommunen. Vi i Emmaboda kommun har ett rikt kulturutbud där för oss kulturen har varit ett av de prioriterade områdena Vi har under mandatperioden skapat en kulturskola där avgiften är 500kr/ elev och termin. Vi har förutom en välanvänd huvudbibliotek i centralorten även biblioteksfilialer i varje tätort inom kommunen och dessutom ett skolbibliotek på Bjurbäcksskolan. Vi kommer att satsa på ett Glasmuseum i Boda Glasbruk och denna sommar pågår en utställning den om glaskonstnären Erik Höglund. Sedan tillkommer våra kommuninvånare som på olika sätt arbetar med kultur av alla dess slag. Om ni vill veta mer om kulturen i Emmaboda kommun så klicka gärna på länken som följer.

http://www.emmaboda.se/For-invanaren/Kultur/

Ett samhälle som har ett rikt kulturutbud för alla är ett rikt samhälle. Kulturen gör att vi människor både blir klokare men även harmoniska både med oss själva och med andra. Man blir lycklig av kultur både som konsument och som kulturutövare. Kulturen är en avgörande del av demokratin, här ingår också kulturen från andra länder som vi välkomnar i vårt samhälle. Det är viktigt att värna om mångkulturen och ta del av andra människors traditioner t ex högtider, mat och musik. Sverige har i alla tider tagit emot kulturyttringar från andra kulturer och det är de som har byggt upp vårt land.

Mer om kulturuppgörelsen: http://www.rodgron.se/nyheter/ett-rodgront-kulturlyft-gor-kulturen-till-en-valfraga/

Inga kommentarer: