torsdag, juli 22, 2010

Hammarby till semifinal

Svenska cupen är tydligen Hammarbys melodi i år. När man sladdrar i serien så har man i cupen slagit ut tre allsvenska lag, Trelleborg, Elfsborg och så i gårkväll Brommapojkarna i kvartsfinalen. Matchen i går hade allt som man kan begära, dramatik, mål, utvisningar, bra spel, spänning, hårtspel, bortdömda mål. förläning, straffavgörande mm. När krutröken hade lagt sig över Söderstadion hade Bajen gått segrande ur matchen med 7-6 efter straffar och 2-2 efter full tid och förlängning Men det var Brommapojkarna som tog ledningen i den 13 minuten genom Pontus Segerström som nickade in bollen i mål efter en hörna. Efter baklängesmålet så var det Hammarby som tog över matchen och skapade några lägen för kvittering. Hammarby var anförda av Sebastian Castro Tello som skapade oro i BP försvar. Det var just Castro-Tello som kvitterade till 1-1 på straff i den 22 minuten. Straffen orsakades av en hands på en BP försvarare. Efter det fortsatte Bajen trumma på men allt eftersom halvleken närmade sig sitt slut mattades Hammarbys spelövertag och Brommapojkarna kom in i matchen. Chanser skapades från båda håll men Hammarby fortsatte spela ett bra försvarspel och gav BP bekymmer i sitt anfallspel. Ännu mer bekymmer kom i första halvleks sista minut då Linus Hallenius snyggt gör 2-1 efter ett inlägg av Simon Helg och detta stod sig i paus.

Andra halvlek blev fullständigt galen halvlek med många situationer åt båda håll. Det blev en typisk derbymatch med mycket kamp och spelare och publik som fullständigt var inne i matchen. BP försökte trycka på men Hammarbys försvar spelade bra och tillät inte bortaspelarna få de riktigt farliga lägena. Efter 70 minuters spel kan man konstatera att det hittills har varit väldigt jämn match. Båda lagen har dock haft sina chanser – Bajen kanske något, något farligare. Matchklockan tickade långsamt för Hammarby men desto snabbare för Brommapojkarna. Men tyvärr för oss kom kvitteringen i den 81 minuten. Detta efter en omdiskuterad frispark. Ett mycket märkligt domslut där domaren först släpper situationen, låter spelet gå vidare, men när BPs spelare springer offside flera sekunder senare väljer domaren att blåsa frispark. Det kändes oerhört märkligt och extra tungt när Brommapojkarna gör mål på frisparken. Målskytt för BP är återigen Pontus Segerström. Det blir nio nervösa minuter innan domaren blåser av matchen vid full tid och eftersom det står 2-2 vidtar en dramatiskt förläning 2X15min

Den slutar mållöst men förlängingen är långt ifrån tråkigt för det. Efter sex minuter träffar Brommapojkarnas Joakim Runemo ribban. Det är BP som för matchen och även Sinan Ayranci får en farlig chans men bollen rullar längst med mållinjen och ut till inspark. Bajens Simon Helg slår en hörna i den 11 förlängningsminuten mot första, där Tobias Holmqvist är centimetrar från att få skallen på bollen. Strax innan första förlänigskvartens slut blir Isak Dahlin mycket irriterad när Pablo Pinones Arce för in en boll från sidlinjen när Johannes Hopf redan har en boll liggande. Dahlin skjuter bollen på Pablo, träffar i huvudhöjd. Dahlin blir utvisad. Trots en man mer trycker inte BP på framåt utan spelar väldigt avvaktande. I den 25 minuten drar Castro-Tello iväg ett skott som går i mål och alla tror att Bajen gjort sitt tredje mål.Men domaren godkänner inte målet och jag kan inte se varför, möjligen att det är offside på Tobias Holmqvist och bollen tagit på honom. Fortfarande 2-2 och matchen går till straffar.

I straffavgörandet inleder Bajen med att José Monterio missar sin straff. Brommapojkarna hade redan satt sin första och satte även den andra. Sebastian Castro-Tello sätter Hammarbys andra straff och när Pablo Pinones Arce missar BPs tredje straff utbryter ett vilt jubel som fortsätter när Linus Hallenius sätter tredje och gör att det står lika. Sen sätter Sinan Ayranci (BP), Maic Sema (Bajen), Babis Stefanidis (BP) och Marcus Törnstrand (Bajen) sina straffar så att det står 4-4 efter ordinare straffar. Brommapojkarnas Gabriel Petrovic inleder förlängingstraffarna och han missar och det betyder att Simon Helg kan avgöra. Det gör han utan att tveka och skickar Bajen till semifinal i Svenska cupen.