måndag, augusti 30, 2010

100 000 skäl att byta regering

Högerregeringen har gjort stora förändringar i sjukförsäkringen. Svårt sjuka människor har bollats mellan Försäkringskassa och Arbetsförmedling. Även vissa inom borgerligheten har kallat detta för en omänsklig politik.

Men denna politik innebär också att risken för dem som idag är friska ökar vid sjukdom. Exempelvis kan en skiftarbetare eller vanlig tjänsteman vid långvarig sjukdom förlora 100 000 kronor per år. I en färsk promemoria från riksdagens utredningstjänst framgår dessa stora ekonomiska risker för långtidssjuka (se nedan).

I en kommentar säger Vänsterpartiets LiseLotte Olsson:

- Siffrorna visar på det systemskifte som högerregeringen startat. Privata lösningar ska tvingas på stora grupper. Det blir dock dyra försäkringslösningar. Dessutom kommer inte helt friska att avvisas av de privata bolagen.

- Att Moderaterna är miljonärernas parti vet vi av väljarundersökningar. I Stockholm kan välbeställda ge sina barn bättre sjukvård än andras barn. Har du 150 000 kr över kan du köpa dig före kön av människor med hjärtproblem. Detta på en privat klinik inne på Södersjukhuset.

- Det finns 100 000 skäl att se till att miljonärernas parti inte får avgöra politiken för dem som är eller kan bli svårt sjuka, avslutar LiseLotte Olsson.

Inga kommentarer: