måndag, augusti 02, 2010

Emmabodafestivalen i våra hjärtan

Plötsligt tystnade sorlet, plötsligt syntes dem inte till, plötsligt var allt tillbaks till det normala igen och kön på Konsum var som vanligt igen. En party och festivalvecka är över i Emmaboda för även om festivalen pågår under tre dagar så börjar besökarna strömma till Emmaboda redan på måndagen. De kommer hit glada i hågen och förvandlar stan till en partyställe. 9000 hade kommit hit och det märktes minst sagt runt om i Emmaboda som i normala fall har ca 4.300 invånare. Med andra ord ökar vi vår befolkningstal med det tredubbla under festivalhelgen. Men det är ingen som klagar över detta utan de allra flesta ser positivt på folkvimlet trots en del stök som vi inte är vana vid och då menar jag inte något negativt stök utan t ex som jag nämnde tidigare de långa köerna till affärena, bankautomaterna och systembolaget.

Våra affärsidkare har haft gyllene dagar. Både ICA och Konsum och de andra butikerna har haft stor omsättning på sina affärer under dessa dagar. För att inte tala om Second handbutiken på miljöstationen och Röda korsets butik på Storgatan. De är populära tillhåll för festivalbesökarna. Även matställena i Emmaboda har haft bråda dagar med många hungriga besökare. Man undrar hur många pizzor som bakats under festivaldagarna i Emmaboda. Hotellet och Campingarna runt om har också varit fullbelagda och de är väldigt nöjda med hur veckan har utvecklats.

Emmaboda har under några dagar varit ett av Sveriges centrum i hård konkurrens med Pride festivalen i Stockholm. Här har det varit människor från alla Sveriges hörn, det märkte vi klart och tydligt vid vårt Café Vänsterbord. Här kom det besökare från t ex Sandviken, Göteborg, Borås, Stockholm, Malmö, Lund, Växjö, Örebro, Eskilstuna, Gävle och till och med en och annan Emmabodabo. Vi hade även utländska besökare och de kom från Tallin, Estland, Köpenhamn, Danmark och Hamburg, Tyskland. Det var säkerligen även andra nationaliteter på plats för att uppleva festivalen och Emmaboda. Så med andra ord är inte enbart Emmaboda satt på den svenska kartan utan även på internationella

Jag tycker det är kul när Emmaboda lever upp och det är liv och rörelse överallt. Men samtidigt blir kontrasten så jättestora när de sen åker hem och allt går till det normala igen. Kvar är bara ett berg av sopor och grejer som de ideella festivalarbetarna tar hand om tillsammans med kommunens egen renhållningspersonal. Dessa gör ett fantastiskt arbete för det är inte lite skräp som blir över efter en festival med 9000 deltagare. Det ser ut som en spökstad där uppe i festivalområdet men om några dagar finns inte ett spår kvar.

Men nu har musiken tystnat för denna gång och alla har åkt hem till sina hemtrakter med minnen från festivalen och förhoppningsvis positiva minnen från ett Emmaboda som har sin slogan "Emmaboda i våra Hjärtan" och en vilja att återvända hit nästa år då festivalen arrangeras igen. Emmabodafestivalen är ett begrepp som vi gärna förvaltar på absolut bästa sätt som en del av turistsäsongen under året. Visst förekommer det negativ stök och självklart är det illa för de som blir drabbade. Det rapporteras om några våldtäkter och försök till sådana, om misshandel, tälteldningar och en del narkotikabrott. Här gör festivalarrangörerna, polisen, ordningsvakterna, fältarbetarna och inte minst de ideella nattvandrarna en stor insats. Men i det stora hela har festivalen förflutit på ett lugnt sätt och det bidrar till det positiva som Emmaboda har av festivalbesökarna och därmed en vilja att hälsa dem välkomna även nästa år.

Inga kommentarer: