torsdag, augusti 19, 2010

Håll i hop Emmaboda kommun

Valets enda kommunpolitiska debatt genomfördes i Åfors Folkets Hus i Tisdags. De som deltog i debatten var förutom mig då, Jan Bertilsson (MP), Ann-Marie Fagerström (S), Ingrid Jensen (C), Sten-Olof Johansson (M), Anders Johansson (KD) samt Elisabeth Hultman (FP). Den sistnämnda är kommun- och landstingspolitiker från Nybro och hon deltog i stället för Mats Arbring som fått förhinder.

Debatten visade upp två tydliga skillnader även i Emmaboda. Vi har på ena sidan alliansens företrädare som pratade om valfrihet inom den offentliga verksamheten och konkurrensutsättning. Man menade att den skulle prövas gentemot marknaden och att man på så sätt kan mäta kvaliteten på respektive verksamhet. Sedan har vi har oss på den andra sidan dvs den nuvarande majoriteten (V) och (S) i kommunen som vill utveckla välfärden inom den kommunal regin. Vi vet att den kvalitetsmätningen som de borgerliga partierna vill ha redan finns då vi ibland får läsa om kommunal service som inte funkar så bra. Senast var det i våras om färdtjänsten då en över 90 årig man från norra delen fick sitt färdtjänst indraget av kommunen och det föranledde att de ansvariga i kommunen såg över sina rutiner och gjorde vissa åtgärder. Det är bevis på hur en kommunal verksamhet blir prövad och ett bevis på problem som blir åtgärdade

Miljöpartiet har under mandatperioden lutat åt vårt håll i denna fråga. De vill inte konkurrensutsätta basverksamheten som de olika omsorgerna, skola mm men kan tänka sig inom städ, vaktmästeri och sådana områden. Men man har inte heller i det sistnämnda lagt något förslag i denna rikting.

Jag tog i min inledningsanförande upp den fråga som jag ibland får. Varför bor du kvar i Emmaboda kommun? Den frågan har nog många fått som bor här. Vi har mycket att vara stolta över i kommunen. Fin natur, låg arbetslöshet, fina besöksmål, vårt läge som centrum i sydost med tre residensstäder inom sex milsradie, en kulturkommun av rang med många hantverkare, evenamng och en bra kommunal kulturverksamhet som bibliotek, kulturskola. Vi har bra skolor i vår kommun, med två nyrenovernade i Vissefjärda respektive Johansfors. Vi är just i startgroparna att renovera Bjurbäcksskolans lågstadie och ska under nästa mandatperiod renovera Lindås skola. Vi har tagit hem mathållningen i centralorten i egen regi och det innebär att vi kan fortsätta vår ekologiska satsning där all mat i kommunens områden ska vara minst 25 % ekologiskt. Jag är stolt över att vi bor i en kommun som vågar satsa fast det är lite kärva tider. Jag är glad att vi sade ja till satsningen i Boda Glasbruk med glasinköp och glasbruksfastigheten. Det innebar att grogrunden för ett blomstrande Boda sattes och vi nu under den första säsongen har sett en framgångsrik start på satsningen. Nu gäller det att gå vidare med att hålla i hop vår kommun från norr till söder, från öst till väst. Bara i går kom nyheten att livsmedelsbutiken åter ska öppnas i Broakulla där en intressent har köpt fastigheten och ska förutom att öppna butiken även flytta in till Broakulla. Med sig har han en hustru och fem barn i skol och förskoleålder. Detta är fantastiskt roligt och viktigt för vår kommun. Jag ser gärna att man gör något i Eriksmåla vid den nedlagda restaurangen Smålandshyttan. Här finns möjligheter att orda ett sk truckstop med turistinformation, mat och övernattningsmöjligheter. När det gäller söderut så är det viktigt att arbeta för ett tågstopp i Vissefjärda när pendlingstågstrafiken kommer igång.

Det här är några exempel på hur vi ska hålla i hop Emmaboda kommun och få en blomstrande levande samhälle. Allt går inte att göra över en natt men vi är på god väg och jag vill att Vänsterpartiet fortsatt ska vara med och påverka denna utveckling. Vi ska fortsätta att arbeta för att barnbokslutet ska bli en del av budgetarbetet, att uppgraderade jämställdhetsplaner ska finnas i varje verksamhetsområden. Fortsätta satsningen på ungdomsfrågor där ett Ungdomens hus blir verklighet under kommande mandatperiod. Utveckla missbruksvården där vi även förebygger missbruk. Se till alla människors behov. Fortsätta bidra med att Emmaboda kommun ska vara en kommun med öppna och varma armar till alla som bor i kommunen och till alla som flyttar in oavsett ursprung. Allas lika värde är ledstjärnan i vår politik och den ruckar vi aldrig på.

1 kommentar:

Mats sa...

Mathållningen i egen regi är det bästa som hänt på flera år. Det kommer att bli kanonbra om det finns kompetent personal.
Annars får ni anställa mig så får ni alla fall en störig jäkel där.