lördag, augusti 07, 2010

Luftslottet som höll

Emmabodafestivalen har satt Emmaboda på kartan och den nyss avslutande festivalen har i år haft publikrekord med över 9000 besökare och de flesta av oss gläds åt denna utveckling. Det är bra för Emmaboda Kommun att få denna uppmärksamhet och att de känner sig välkomna här i Emmaboda.

Men det är inte bara här i Emmaboda under föregående vecka som vi sett en turisttillströmning i vår kommun. Kommunen köpte i juni förra året Glassamlingen från Boda, Åfors och Kosta och dessutom så sent som i december köpte vi glasbruketfastigheten i Boda Glasbruk som nu ägs av Emmaboda kommun. Det har inneburit att det har börjat gro en fantastisk växtkraft där som har slagit ut i full blom. Kommunens egen sommarutställning om Glaskonstnären Erik Höglund, som föddes 1938 och kom till Boda 1953 där han under 20 år omvandlade svensk konstglastillverkning genom att införa nya idéer om hur glasprodukter skulle se ut. Denna utställning har ca 1200 besökare om dagen På andra sidan gatan i Boda har Hönsalottas luffarmuseum etablerat sig i kommunen. Man har under sitt första år i Boda Glasbruk fått en stor publikströmning till museet. Vi pratar om 10 000-12 000 besökare under denna turistsäsong. Turistbussarna väller in i samhället. Boda Camping har ett bra tryck från övernattande gäster. I deras fotspår har och kommer andra hantverkare och företag att etablera sig där uppe för att ta del av turismen i vår region. Vi har återigen satt Boda Glasbruk, som bara för något års sedan var en avsomnad ort efter skolan och sen slutligen glasbrukets nedläggning, på kartan men vi är måna om att hela kommunen ska känna sig vinnare och delaktiga i detta. Vi har mycket att erbjuda våra turister och kommuninvånare.

Vi har numera en stor glasskatt att förvalta för att så småningom visas upp för allmänheten och det kommer bli ett glasmuseum. Det är vår kulturhistoria i glasriket som vi i majoriteten räddade i och med glasköpet och glasbruksfastigheten i Boda Glasbruk. Jag är stolt att vi i Vänsterpartiet var med och fattade de svåra men viktiga beslut som detta innebar. Det var inte lätt och många tankar och idéer utbyttes mellan oss innan vi fattade det historiska beslutet tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Det är tur att vi har ansvarsfulla politiker i kommunen som dessutom vågar satsa på kommunens utveckling. Hade den borgerliga oppositionen fått bestämma hade inte utvecklingen i t ex Boda glasbruk blivit av. Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna röstade nej till både glasköpet och köpet av glasbruksfastigheten och Christer Jonsson (C) kallade under fullmäktigedebatten allt detta för ett luftslott som enligt honom inte var om utan när detta luftslott skulle sprängas. Men som ni ser så lever detta ”luftslott”i allra högsta grad. Så med andra ord så gör sig den borgerliga oppositionen bäst som just opposition så därför rösta i kommunvalet den 19 september på ansvarsfulla partier som också vågar satsa i en tid av befolkningsminskning och där är vi i Vänsterpartiet ett mycket starkt kort.

Inga kommentarer: