torsdag, augusti 05, 2010

Mitt valtal- Välfärdstorget i Emmaboda den 31 juli

Kära mötesdeltagare och kamrater.

Jag vill börja med att hälsa alla välkomna till Vänsterpartiet valmöte och jag vill också hälsa alla festivalbesökare som besöker oss i Emmaboda välkommen till vår kommun. Ni har bott här i några dagar och tagit del av vad Emmaboda har att erbjuda. Jag hoppas verkligen ni har trivts bra under festivalens dagar och att ni har haft möjlighet att se er om lite grann. Jag kan givetvis inte prata för alla som bor i kommunen men jag har faktiskt aldrig hört något negativt om er vistelse här. Jag hoppas ni har känt er välkomna hit och att när ni reser hem till era hemtrakter så småningom har goda minnen som ni kan förmedla till era kamrater på hemmaplan och att ni återvänder nästa gång det är festivaltider här i Emmaboda. Emmaboda har en slogan som heter Emmaboda i våra hjärtan. Vi som bor inom kommunens gränser är stolta för vad Emmaboda är i dag, för är inte vi stolta över vår kommun hur ska vi då kunna förmedla positiva känslor till våra turister och besökare som kommer hit. Men givetvis är vi öppna för influenser från andra håll, både i landet i övrigt och utanför landets gränser.Vi tar till oss det till våra hjärtan. För Emmaboda är en kommun i glasriket och har alltid haft en stor befolkning av utländsk härkomst som satt sin prägel på Emmaboda kommun. Vi har alltid varit öppna och välkomnande för människor som har kommit hit. Vi i vänsterpartiet vill alltid bejaka mångfalden bland oss människor. Tillsammans är vi starka tillsammans formar vi vårt samhälle. Vänsterpartiet är ett parti där allas lika värde är centralt begrepp i vår politik. Ingen ska diskrimineras oavsett klass, kön, religiös hemvist, sexuell läggning mm. Mångfalden i ett samhälle är något som gynnar alla och ett samhälle som gynnar alla är ett framgångsrikt samhälle.

Kamrater

Nu står vi återigen inför en spännnade valrörelse med allt vad det kan innebära. Vi i Vänsterpatiet i Emmaboda kommun ingår i majoriteten tillsammans med Socialdemokraterna sedan föra valet. Vi har utvecklat vår kommun på många olika sätt. Vi har arbetat mycket med skolans utveckling i det som kallas lokalutredningen och står nu inför välkomnade renoveringar av Bjurbäcksskolans lågstadie och Lindås skola. Det innebär att vi inom några år har fyra nyrenoverade och moderna skolor för våra elever och lärare och andra personalgrupper som berörs i vår kommun. Musikskolan har blivit en kulturskola och deras verksamhet utökats i takt med ambitionen om att Emmaboda kommun ska vare ett kulturcentrum med bra utbud för alla smaker. Vi är en kommun som satsar hårt just kultur, nyligen kunde man läsa i våra lokala medier att vi är det tredje bästa kommunen i landet när det gäller kultursatsning/ per invånare. Men det är inte bara inom kommunens ramar som det satsar på kultur. Festivalen vi just nu upplever och som i år har slagit publikrekord är ett exempel på hur kulturen frodas i vår kommun. Vi har många hantverkare, teaterföreningar, konstnärer och andra aktörer inom den kulturela sekton som berikar.

Vi har tagit tillbaka mathållningen i Centralorten i egen regi och kan därmed fortsätta vår satsning på ekologisk mat där all mat ska vara minst 25 % ekologiskt. Vi värnar om vår kommunala personal som gör ett fantastisk arbete. Vi värnar även om den kommunala verksamheten där vi vill att den ska fortsätta bedrivas i offentlig regi. Vi ska tillsammans skapa världens bästa välfärd och det ska komma oss i Emmaboda till del. Vi kommer fortsätta även efter valet att arbeta stenhårt för att bevara kommunal verksamhet i egen regi. Valfrihet är så mycket mera än att erbjuda privata alternativ inom till exempel hemtjänst och barnomsorg.

Valfrihet står även för vad vi kan erbjuda inom den offentliga omsorgen.

Av alla viktiga frågor från dem som använder sig av vår verksamhet är inte frågan om den ska privatiseras. Utan det kvalitén som efterfrågas och där är just där vi ska fortsätta att tillsammans med kommunivnårna säkra den kvalitéten eftersom vi inte har någon vinstintresse och med en offentlig och öppen insyn av verksamheten kan vi alla påverka innehållet. Det framförs från de borgerliga partierna ofta att privatisering och utförsäljning av kommunala bolag skulle vara lösningen på alla frågor som ställs till politiken. Vi tycker inte att det är så, för oss i majoriteten har vi andra sätt att mäta och värdera valfrihet på än att splittra upp en fungerande verksamhet utan att veta om det blir bättre. Vi vill även påminna om att när vi tycker att en verksamhet bättre kan utföras på uppdrag av kommunen så tillåter vi även det. Exempel på sådan verksamhet är renhållning, allmänna kommunikationer, färdtjänst.

Kamrater

För mig är det viktigt att framhålla våra kommunala medarbetare, det är inte alltid de får den uppskattning de förtjänar. De gör ett kanonjobb som är till kommuninvårnarnas gagn. Utan dessa skulle hela samhället kollapsa och det skulle bli kaos. Därför är det så trist och så ovärdigt när de jämt får höra borgerliga företrädare sjunga privatiseringens lov. Det ställer vi i Vänsterpartiet aldrig upp på.

Vi kommer alltid att ta ställning för den lilla människan i samhället. Den sittande högerregeringen kommer på fina ord hela tiden som arbetslinjen, skattechock, straffskatt och jobbavdrag. Man har t o m anammat ord från arbetarrörelsen som det nya arbetarpartiet moderaterna säger sig vara och till och med ordet rättvisa har man försökt göra till sitt ord. Men när en moderat talar om rättvisa så klingar det väldigt tomt, falskt och innehållslöst. Men det är ett ord som de inte kan ta och det är solidaritet. Det ordet kamrater ska vi fortsätta förvalta på vänstersidan med omsorg för det är de ordet som hela vår politik vilar på.

Det är inte bara här i Emmaboda under helgen som vi sett en turisttillströmning. Vi har varit med och köpt Glasskatten av Kosta Boda och dessutom så sent som i december köpte vi glasbruketfastigheten i Boda Glasbruk som nu ägs av Emmaboda kommun. Det har inneburit att det har börjat gro en fantastisk växtkraft där som har slagit ut i full blom. Kommunens egen sommarutställnign om Glaskonstnären Erik Höglund som föddes 1938 och kom till Boda 1953 där han under 20 år omvandlade svensk konstglastillverkning genom att införa nya idéer om hur glasprodukter skulle se ut. Denna utställnign har ca 1000 besökare om dagen.På andra sidan gatan i Boda har Hönsalottas luffarmuseum etablerat sig i kommunen. Man har under sitt första år i Boda Glasbruk fått en stor publikströmning till museet. Vi pratar om 10 000-12 000 besökare under denna turistsäsong. Turistbussarna väller in i samhället. I deras fotspår kommer andra hantverkare att etablera sig där uppe för att ta del av turismen i vår region. Vi har återigen satt Boda Glasbruk, som bara för något års sedan var en avsomnad ort efter Glasbrukets nedläggning, på kartan men vi är måna om att hela kommunen ska känna sig vinnare och delaktiga i detta. Vi har mycket att erbjuda våra turister och kommuninvånare.

Vi har numera en stor glasskatt att förvalta för att så småningom visas upp för allmänheten. Det kommer bli ett glasmuseum. Vår kulturhistoria i glasriket som vi i majoriteten räddade i och med glasköpet och glasbruksfastigheten i Boda Glasbruk. Jag är stolt att Vänsterpartiet i Emmaboda kommun var med och fattade de svåra men viktiga beslut som detta innebar. Det var inte lätt och många tankar och idéer utbyttes mellan oss innan vi fattade det historiska beslutet tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Kamrater

Det är tur att vi har haft ansvarsfulla politiker i kommunen som dessutom vågar satsa på kommunens utveckling. Hade den borgerliga oppositionen fått bestämma hade inte utvecklingen i t ex Boda glasbruk ägt rum. De röstade nej till både glasköpet och köpet av glasbruksfastigheten och en ledande centerpartist kallade under fullmäktigedebatten allt detta för ett luftslott och enligt honom var det inte om utan när detta luftslott kommer att sprängas. Så med andra ord så gör sig den borgerliga oppositionen bäst som just opposition så därför rösta på ansvarsfulla partier och där är vi i Vänsterpartiet ett starkt kort. Vi har och kommer att fortsätta att kämpa för barnbokslut ska bli verklighet. Det innebär att alla beslut som tas i kommunen måste ha ett barn och ungdomsperspektiv, Vi kommer arbeta för det kommande Ungdomens hus som blir verklighet nästa mandatperiod.

Vi kommer forstätta att ta ställning mot orättvisor, rasism, främlingsfientlighet och för den kommunala demokratin.Vi kommer fortsätta våga ta svåra beslut och våga ta debatter och ställningar även i svåra frågor. Vi kommer aldrig att bli tysta och passiva. Men då behöver vi er hjälp i valet om 50 dagar. Tillsammans ska vi hålla ihop Sverige, Kalmar län och Emmaboda kommun. Rösta på vänsterpartiet den 19 september.

Inga kommentarer: