lördag, september 18, 2010

En valrörelse som är på väg att ta slut

I morgon är det dags, då får vi veta hur Sverige har röstat och hur landet, kommunen och länet ska styras kommande fyra år. Som många vet har ju den borgerliga högerregeringen styrt landet, vi har en rödgrön majoritetsstyre i landstinget och i Emmaboda kommun styr vi Vänsterpartiet och Socialdemokraterna

För oss vänsterpartister i Emmaboda kommun har det varit en lång valrörelse med som vanligt mycket aktiviteter trots en budget som är begränsad. När en väljare sa till mig med ett leende i går:

- Den där broschyren har jag fått tre gånger redan.

Då har man varit länge ute i valrörelsen och det känns i kroppen. :)

Vår slutspurt började redan, i samband med Emmabodafestivalen, sista helgen i Juli då vi hade en stort valmöte med olika talare och musik. Den arrangerades den 31 juli och talade gjorde Kaj Raving, vårt första namn på riksdagslistan, Josefin Erlandsson Ung Vänster länsordförande, Jenny Wrangborg poet och kallskänka från Stockholm, Emmaboda Vänsterpartis ordförande Mikael Nilsson och så jag då. För musik och sång stod Peter Olsson för. Det blev en trevlig möte med en hel del festivalbesökare och strålande sol.

Sen har vi under året besökt olika marknader. Eriksmåla två gånger (12 juni och 4 September), Broakulla (13 maj) och Emmaboda (11 September).

Vi har varit synliga under hela valrörelsen på Centrumtorget och delat flygblad och bjudit på fika. Vi har skapat en mötesplats när vi har Café Vänster öppet Vi har besökt alla tätorter i kommunen och delat flygblad, Vi ha varit aktiva att motarbeta på demokratisk sätt det nazistiska partiet Svenskarnas Parti som tyvärr finns i vår kommun.

Vi har skrivit insändare och artiklar, blivit intervjuade i båda Barometern, Östran och Radio Kalmar.

Vi har lyckats att få iväg 4500 hushållsutskick trots att det var ont om tid. Vi fick dem i slutet av Augusti men med samlade krafter lyckades vi slicka och få in våra valsedlar till utskicket så att förra fredagen kom den till alla hushåll i kommunen

Vi har jobbat stenhårt för en valframgång i vår kommun. Vi har fått erkännandet från olika håll och många är imponerade av vårt valarbete.

Vi har dock inte förmått att springa i trappor och knacka dörr. Det kände vi tidigt att inte hade de resurserna att fixa det Istället har vi försökt att vara tillgängliga på facebook och via våra bloggar och på annat sätt prata med väljarna.

Vi har besökt olika arbetsplatser och vi har haft besök av Kaj Raving och Linda Fleetwood vid flera tillfällen

Vi har deltagit i två debatter. Dels Ur- krafts debatt om sjukförsäkringarna den 16 augusti där Hugo Grönlund har varit en av initiativtagarna. Jag deltog i den kommunalvalsdebatten som Åfors Folketshus förening arrangerade den 17 Augusti.

Vi har under mandatperioden slagits för våra frågor. Vi har tagit tunga men viktiga beslut för vår kommun. Jag tänker t ex. på köpet av glasamlingarna och glasbruksfastigheten i Boda Glasbruk och återta matthållningen i centralorten i egen regi. Vi har inte tigit när det har varit nödvändigt att yttra sig t ex. när Socialdemokraterna för snart två år sedan stoppade moderaternas möte i biblioteket, när vi upptäckte kommunens bristande diarieföring i våras.

Vi har tagit ställning och drivit svåra frågor som t ex mottagande av ensamkommande flyktingbarn. för ett införande av barnbokslut och jämställdhetsplanens revidering. Kort och gott har vi varit väldigt aktiva under mandatperioden och det tänker vi fortsätta med redan nästa vecka om vi får väljarnas förtroende. Men även om vi skulle hamna i opposition så kommer vi arbeta stenhårt för våra värderingar och aldrig ge avkall på rättvisan.

Sist med inte minst det som vi är mest stolta över: Vårt demokratipris som vi har delat ut tre gånger under mandatperioden. Utdelningen sker alltid 1maj kl.12.00 och det är allmänheten som nominerar till priset. Det har betytt mycket för dem som har fått den och nu är det snart dags att få fram 2011 års kandidater.

Detta är lite grann av det digra arbete som vi gjort under manadperioden och vi efter bästa förmåga visat upp vårt vänsterparti på ett föredömligt sätt och nu är det upp till väljarna att ge sin syn på politiken i Emmaboda kommun. Det kommer att bli spännande att se hur resultatet blir om vi får framgång av allt slit vi har lagt ner. I morgon kväll vet vi och det är inte utan att det pirrar mycket just nu.

3 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Ni jobbar föredömligt i Emmaboda.
Nu får vi vänta, men kom ihåg: glöm för tusan inte att själva gå och rösta. Det är lätt hänt med alla aktiviterar.

Nicke Grozdanovski sa...

Tack Lasse. Vi har gjort vårt bästa tycker jag. Nu är ett upp till väljarna att säga sitt. Jag röstade 8.20 så det är klart.

Dig såg jag på TV från de rödgrönas slutmöte i går :)

Joakim sa...

Demokratiskt kanske det är men det är ju inte speciellt etiskt att hitta på att SvP publicerat foton på er där ni kallats för partiets värsta fiender. Som väl är, för er, står ju media på er sida så det blev aldrig utrett.