onsdag, september 08, 2010

Kultur är Välfärd

Svensk Biblioteksförening har i en undersökning visat att Emmaboda är den bästa kommunen i länet som satsar mest på våra bibliotek. Den visar också att vi har flest antal böcker per invånare såväl som länets bästa utlåningsfrekvens. Vårt bibliotek ligger även i tidigare undersökningar på topp även om man jämför med övriga landet.

Kultur är viktigt för oss människor för att må bra. I Emmaboda kommun har vi ett bra utbud, inte minst av dem olika kulturutövare som bor och verkar här. De bidrar med sin verksamhet att Emmaboda kan kallas för en kulturkommun. Musikskolan har blivit Kulturskola under förra läsåret och har fått nya lokaler inrymda i högstadier inför denna termin. En viktig satsning för att öka den redan höga kvalitén . Vi i Vänsterpartiet vill ha så låga avgifter som möjligt och på sikt arbeta för att den ska vara avgiftsfri. Att utöva sin kulturella verksamhet ska vara tillgängligt för alla och inte beroende om föräldrarna ha råd eller inte.

Vi vill fortsätta att utveckla och behålla denna höga ambition när det gäller våra bibliotek och detta gäller givetvis våra filialer ute i våra övriga tätorter. De är viktiga för våra äldre och barnfamiljer att få tillgång till böcker i sin närområde. Det är viktigt för att hela kommunen ska leva. Stöd till kulturföreningar är viktig för att fasthålla och utveckla ett rikt kulturliv i hela kommunen. Vi vill fortsatt verka för att konst och konsthantverk ska ingå i alla nya lokalsatsningar.

Här vi vill också nämna kulturer från andra delar av världen som en tillgång för oss i Emmaboda kommun.

Kulturen är ingen valfråga i årets val tyvärr. Vi vet inte hur alliansen ställer sig till dessa frågor om de vinner valet i Emmaboda. Men vi i Vänsterpartiet kommer fortsätta ,om vi får möjlighet att fortsatt styra Emmaboda efter den 19 september, att ha en väldigt hög ambitionsnivå när det gäller kulturen i vår kommun för vi anser att kulturen är en del av välfärden och en viktig del för att människor ska må bra.

Inga kommentarer: