söndag, september 26, 2010

Manifestationen mot rasism och främlingsfientlighet

Med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i riket och även i viss mån i kommunen så arrangerades av initiativ av mig och Vänsterpartiet en manifestation mot rasism och främlingsfientlighet och för allas likas värde. I kommunen har vi dessutom nazistiska Svenskarnas parti verksamma så det finns ett stort behov av denna manifestation Sverigedemokraterna fick 169 röster och Svenskarnas Parti 66 röster så det är oroväckande många. Inbjudan till denna manifestation hade utgått till samtliga partier i fullmäktige men tyvärr av någon anledning som jag inte kan svara på var intresset väldigt ljummet. De enda partier som anammade inbjudan var Centern och Miljöpartiet. De andra tyckte det var en bra initiativ men det kom inget besked om deltagandet. Det fanns visserligen medlemmar från både Socialdemokraterna och Moderaterna men ingen av topparna kom. Det hade funnits möjlighet för dem att hålla korta tal men tyvärr tog dem inte chansen. Detta gör mig mycket besviken och väldigt förvånad måste jag säga. För det hade gett manifestation en större tyngd och visat en total enighet mot de mörka krafterna som huserar runt knutarna och i slutändan även fått upp antalet deltagare. Jag vet inte varför det går att ordna en bred manifestation oss politiker emellan på andra ställen men inte i Emmaboda tydligen. Men som vanligt är det Vänsterpartiet som mer eller mindre officiellt får stå ensamma mot de rasistiska och främlingsfientliga krafterna. Så var det under hela valrörelsen och så verkar det fortsätta även efter men det kommer inte hindra oss att fortsätta att agera.

Det kom ett 50-tal till manifestationen och det är också mindre än vad jag trott innan. Men det blev en fantastisk manifestation med bra tal och mycket bra musik utförd av Peter Olsson och Magnus Lindberg. De som talade var Jag själv, Mikael Nilsson (V)-ordförande och Mariann Karlsson, Vänsterpartist från Nybro och Mouhamadou Kaaw Touré från Emmaboda.














Magnus Lindberg och Peter Olsson rockade loss på Manifestationen Tack så mycket. Ni var så jävla bra.

Mikael Nilsson talade om allas lika värde och att vi måste hålla ihop för att få ett harmoniskt samhälle. Han menade att man inte kan skylla på en grupp som t ex invandrare eftersom det inte är en homogen grupp. Man kan inte ställa gruppen invandrare mot pensionärer av den enkla anledningen att även invandrare består av pensionärer. Precis som dem består av sjuka,arbetslösa,friska,arbetare läkare mm Ja dem är ju människor i olika åldrar och finns i vårt gemensamma samhälle.











Mariann Karlsson från Nybro talade också om allas likas värde och även hon betonade vikten att bry sig om varandra och menade att egoism är en stor grogrund för rasism.





Några av de 50-talet åhörare På bilden ses b la Lise Kroer från Emmaboda Vänsterparti. Hon syns i blå jacka som nummer två på bilden. Längre bak syns också Hugo Grönlund (V) i Emmaboda i grå jacka. De övriga kan jag inte namnen på förutom de två kvinnorna längst bak. Hon i grön jacka heter Hanne Berthelsen och bredvid henne och längst bort har vi Rie Berthelsen.












Duon Magnus och Peter spelade bl a "Det här är ditt land" och "Gimme hope Joanna". Fantastiskt att höra dessa låtar på Centrumtorget.





Mouhamadou Kaaw Touré som nu bor i Emmaboda men är en politiskt flykting från Mauretanien som ligger i nordvästra Afrika. Han har bott i Emmaboda sen 1999 och berättade om sina upplevelser och att han ser att samhället blivit kallare och såg med viss oro Sverigedemokraternas intåg i den svenska riksdagen. Han tyckte att Sverige nu tyvärr har blivit som vilket land som helst i Europa.

Slutligen vill jag tacka alla som trotsade blåsten och kylan och dök upp på mötet, det värmde att se alla entusiaster på torget. Det fanns även folk som rest ända från Mönsterås för att delta. Deltagare från våra grannkommuner Lessebo och Nybro var också närvarande. Jag vill tacka alla talare och Peter och Magnus för eran fantastiska sång och musikinsats. Kampen för allas likas värde kommer alltid att vara högt på vår dagordning och min slutord på manifestationen var att man inte ska bekämpa människorna som röstat eller som är rasister utan det är deras trångsynta och sjuka idéer De ska vi bemöta var vi än träffar på dem. På möten, på skolan, på arbetsplatsen, på fritiden, bland vänner och på andra ställen där trångsyntheten och rasismen visar sitt fula ansikte.

Inga kommentarer: