tisdag, september 21, 2010

Vänsterpartiet håller ställningen i Emmaboda kommun

Kommunvalet i Emmaboda kommun visade att majoriteten av väljarna tycker om den politik som vi i majoriteten (V)+(S) står för och genomfört. Vi fick tillsammans 51,7% av rösterna fördelade på 47,3% för Socialdemokraterna och 4,4% för oss i Vänsterpartiet. Vi ökade med 0,7% genfört med valet 2006 och (S) ökade med med samma siffror. Det innebär att mandatfördelningen är intakt med två mandat för oss och 20 för (S). Det innebär fortsatt Vänsterstyre i Emmaboda kommun om inte onsdagsrösterna visar något annat.

För våran del var det först en besvikelse att vi inte hade ökat antalet platser i fullmäktige. Vi hade som målsättning att göra vårt näst bästa val någonsin med tre mandat men hade historiska fyra som den högsta målsättningen. Men vid närmare eftertanke så var det kanske inte så tokigt eftersom vi som litet parti inte blev uppätna av våra samarbetspartner Socialdemokraterna Socialdemokraterna är enorma i vår kommun och har en stor organisation när dem väl sätter i gång den och det har vi som litet parti svårt att stå emot. Fast å andra sidan är vi som små vesslor och kan ta snabba beslut och kan göra snabba utåtriktade verksamheter när det behövs och på den punkten är vi bättre.

Som litet parti som ingått i en majoritetsställning med ett betydligt större innebär vissa risker. Det är att helt försvinna i skuggan av (S) men detta val har vi visat att vi lyckats behålla vårt identitet som parti och till och med ökat antalet röster. Detta känns jättebra att vi genom att visa ansvar för kommunen och bedriva vänsterpolitik fått väljarnas uppskattning. Detta tar vi till oss på ett ödmjukt sätt och lovar fortsätta i samma stil även kommande mandatperiod.

Miljöpartiet ökade procentuellt med 0.5% och fick 3,6% men fick inget mandat ytterligare. Det tror jag är en besvikelse för dem som under förra mandatperioden valde att stå själva utanför S+V samarbetet fast vi bjöd in dem. Detta innebar att Mp inte suttit i några nämnder eller styrelser. Hur dem kommer att agera kommande mandatperiod återstår att se.

På den borgerliga sidan hände det en hel del denna valnatt. Kristdemokraterna mer än halverades från fem till två mandat och fick 4,6% -8,4 jämfört med 2006, Centerpartiet backade med 1 mandat till sju och fick 15,8 och en minskning med 2,2%. Moderaterna följde rikstrenden och fick i kommunvalet 18,0% och det var en ökning med 5,7% och två nya mandat så att man nu har sju stycken. Folkpartiet gör comeback i fullmäktige efter fyra års frånvaro med ett mandat. 2,5% av rösterna fick dem och det var en ökning med 1,1%. Så det blir nog med största säkerhet Moderaterna som kommer att vara oppositionsledare i vår kommun. Det ska bli intressant att se om Folkpartiet som hittills valt att stå utanför allianssamarbetet kommer att fortsätta med det. Signaler får deras sida tyder på det men detta återstå att se. Sen måste jag också som en empatisk medmänniska skänka en tanke till Kristdemokraternas första namn Anders Johansson som också jobbat hårt i valet och skulle axla manteln från det karismatiske tidigare KD ettan Sven-Åke Svensson. Det gick ju inget vidare för partiet och det måste kännas jobbigt och tungt för honom just nu. Inget roligt att vara i hans kläder nu och jag hoppas han reder ut detta.

Sen till det mest tragiska i kommunvalet och det är att Sverigedemokraterna kom in i fullmäktige. Det har aldrig hänt innan och det känns som en prestigeförlust. De hade inget namn inför valet fram till sista veckan då man skakade fram ett namn som skulle företräda högerextremisterna i fullmäktige. Detta var oväntat men ändå inget överraskning eftersom dem redan 2006 var nära att ta ett mandat och då utan att ha någon partiförening. Jag är inte speciellt rädd för Harry Fransson som är över 70 år men det är inget trevligt alls att ha Sverigedemokratiskt mandat i vår kommun. Nazistpartiet Svenskarnas Parti fick i kommunen 1.1% av rösterna och kommer som väntat inte in i fullmäktige. Men mycket trist, hemskt och tragiskt att de fick 64 röster i kommunvalet. Detta bekymrar mig att deras gift sprider sig bland ungdomar och andra kommuninvånare. Detta är ett problem som vi måste fortsätta att ta itu med. Kampen mot rasismen kommer inte att sluta bara för att valrörelsen är slut

Men positivt är att vi har alltså får en fortsatt vänstermajoritet i kommunen och detta ska vi förvalta på det allra bästa sätt. Nu inväntar vi onsdagsrösterna som börjar räknas i morgon för att få ett definitivt slutresultat och sen kan vi börja arbeta kommande fyra år.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Din människosyn är förkastlig. Du talar om att SvP sprider gift när det enda man önskar är ett tryggt land för det svenska folket, det folk som ditt parti arbetar för att döda. Varje våldtäkt som begås av invandrare i det här landet är din förtjänst. Varje invandrare som misshandlar en svensk, rånar en pensionär eller kallar en flicka för hora är resultatet av den politik du för. Jag hoppas innerligt att du i hela din hatfulla prakt en dag själv får uppleva den mångkultur som du ger till andra.

Nicke Grozdanovski sa...

Anonym. Jag är glad att du inte gillar min människosyn för det innebär att jag inte delar din. Det är din människosyn som är hatfull inte min. Jag har stor kärlek till alla människor till skillnad från dig. Jag upplever mångkulturen varje dag eftersom den finns runt oss hela tiden och de allra flesta trivs iden. För att upplysa dig så är Sverige uppbyggd av mångkultur.

Sen säger du att varje brott som en invandrare begår är min förtjänst. Brott är inte tillåtet enligt svensk lag och är det skillnad på brott som begåtts av en invandrare eller svensk? Är det skillnad om en invandrare eller svensk kallar en kvinna för hora?

Nej det är det inte så uppmanar dig att inse att det är genom allas likas värde som man skapar en trygg och harmonisk värld. Vi behöver hålla ihop inte skilja på människor.

Mats sa...

Han den där anonym är då överallt.
Skulle vara intressant om anonym kunde ge en saklig och vetenskaplig förklaring på vad det svenska folket är? SvP kan det inte.