torsdag, oktober 28, 2010

Cupfinal avslutar Hammarbys säsong

1983 var det senast och det 13 november är det dags igen. Hammarby är ett av lagen i en Svensk cupfinal. Detta efter en underbar bragdartad insats mot Kalmar FF i gårdagens semifinal på Söderstadion, Men det krävdes straffsparkar för att skilja lagen åt eftersom det stod 2-2 efter fulltid och förlängning

Hammarby inledde starkt och inspirerat och det såg inte ut som det skiljde en division mellan lagen. Man skapade matchen första farlighet i den åttonde minuten då Simon Helg kommer loss längs kanten och spelar fram en frispringande Carlos Gaete Moggia, vars skott räddas av Erit Berisha i Kalmarmålet. Kalmar första chans kom i den 16 minuten efter fint förarbete av Sobralense, som till slut avslutar. På hörnan blir det farligt igen. Efter viss turbulens får Sobralense återigen ett skottläge och Johannes Hopf gör åter en fin räddning. I den 26 minuten slår Fadi Malke en fin hörna som Marcus Törnstrand nickar i mål och Hammarby tar ledningen Efter det är matchen jämn med några halvfarligheter på båda håll och publiken trivs i snålblåsten på Söderstadion. Hammarby spelar ett klockrent försvarspel där alla hjälper alla. I slutet av första med två minuter kvar att spela slår Petter Furuseth ett fint inlägg som Sebastian Castro-Tello får huvudet på, Bollen går i mål bakom en förtvivlad Kalmarmålvakt. En chans för vardera laget hinner skapas innan domaren blåser till pausvila.

Andra halvleks första chans kom en minut in i halvleken. Det är Hammarby som skapar ett farligt läge då Simon Helg och framför allt Sebastian Castro- Tello gräver fram bollen till Andreas Dahl i mitten som avlossar en kanon från trettio meter. Berisha har svårt att hålla bollen och släpper en farlig retur som han själv dock tar. Kalmar skapar ett visst tryck framför allt genom en massa hörnor.Men Bajenförsvaret reder ut alla dessa och ställningen är fortfarande 2-0 när klockan tickar vidare mot full tid. Hammarby försöker skapa anfall genom snabba kontringar men når inte ända fram eftersom Kalmarförsvaret fångar upp dessa kontringar. Med kvarten kvar så reducerar Kalmar  genom Sobralense som slår in en boll via ribban på ett inlägg från vänster. Det uppstår vissa protester från Hammarbyspelarnas sida eftersom Maic Sema låg skadad när målet gjordes. Målet gör att det känns väldigt nervöst nu och det är långa minuter kvar till fulltid och ledningen är bara ett mål. Kalmar fortsätter att trycka på och skapar några halvfarligheter som dock blir resultatlösa. Men 2-2 skulle dock komma och den kom i den 83 minuten. Det är Erik Mendes som kommer runt på vänsterkanten och slår ett inlägg till Erik Israelsson som är distinkt i avslutet. Minuten senare är det nära 2-3 när Sobralense rinner igenom både Malke och Törnstrand. Men Hopf räddar snyggt. Med minuten kvar av matchen blir det en het chans för Bajen. Ett perfekt inlägg från vänsterkanten når så när Castro-Tello bakom en Kalmarförsvarare som nickar undan bollen till Sema, som skjuter efter studsen nedåt i backen och strax över. Men 2-2 blir det efter full tid.

Förlängingen 2x15 minuter blir resultatlös där Bajen kommer upp bättre än vad som var fallet i andra halvlek då det var mycket Kalmar. Strax innan förlängingens slut fick Sebastian Bojassen sitt andra gula och fick därmed lämna matchen och fick inte vara med på straffläggningen.

Straffarna vann alltså Hammarby med 4-3 och målskyttar för Bajen: Sebastian Castro Tello, Fadi Malke, Maic Sema och Christer Gustafsson. För Kalmar FF: Sacramento, Sobralense och Åhlander.

Finalmotståndarna avgörs ikväll och det blir antingen Helsingborg IF eller Mjällby AIF.

Det känns fantastiskt underbart att få avsluta denna konstiga säsong som slutade med en åttonde plats i Superettan med en cupfinal på Söderstadion. Vi har aldrig vunnit cupen så det vore på tiden att så sker den 13 november. Vi ska inte vara nöjda med att gå till final även om bara det är stort. Vi har allt att vinna och denna chans ska vi bara ta.