lördag, november 13, 2010

Hammarbys kämpaglöd räckte inte hela vägen

Tyvärr blev inte denna dag, 13 november 2010 ett historiskt datum för Hammarby. Robin Jönssons mål i den 80 min för Helsingborg i cupfinalen släckte förhoppningen att Hammarby skulle vinna sitt första cuptitel någonsin. Men det var en stor grönvitt kamp i 90 minuter även om Helsingborg var det tyngre laget större delen av matchen. Det såg inte riktigt ut som att det var skåningarna som blev tvåa i allsvenskan och Bajen åtta i superettan. Det var en ganska jämn match där båda lagen ville vinna. Helsingborg hade som väntat mycket stort bollinnehav men Hammarby försvaret låg hela tiden rätt. Lägg därtill Johannes Hopf storspel i målet så hade Helsingborg svårt att komma till farliga målchanser. Men hörnor skapade Helsingborg och det blev hela 14 stycken mot Bajens två. Men det blev aldrig riktigt farligt på hörnorna utan Bajens försvar hade stenkoll på dem.

Hammarby försökte sticka upp i kontringar men fick aldrig riktig kontroll av bollen vid HIF:s strafformråde. Sen tyckte jag att man inte vårdade bollen tillräckligt bra utan det blev en hel del bolltapp på mittplan till kvicka Helsingborgare som därmed kunde kontra. Hammarby försökte spela till sig farliga lägen och var nära några gånger att komma loss eller att få en farlig målchans, men det ville sig inte riktigt denna finalmatch. Men kampen tog Hammarby och man gav sig ändå chansen att vinna sin första cuptitel.

Andra halvlek blev den första ganska lik med den stora skillnaden att Helsingborg skapade mer chanser och Hopf i målet fick storspela för att hålla Helsingborgs målfabrikation borta. Han gjorde ett par svettiga räddningar och var Hammarbys bästa spelare under matchen. Hammarby hade ännu svårare att skapa något rejält framåt än vad som var fallet i första. Dock kom paradoxalt nog Bajens vassaste målchans just i andra halvlek när Sebastian Castro-Tello kom loss och avlossade ett skott som Helsingborgmålvakt fick göra en benparad på.

Matchens enda mål kom alltså i den 80 minuten. Anfallet börjar vänsterkanten, där yttern Rachid Bouaouzan river runt och lyckas slå en passning snett inåt bakåt till Alexander Gerndt. Skottet går lågt till höger om Johannes Hopf som hinner ner och räddar. Returen går till görnvit spelare som rensar den vidare ut mot Fadi Malke, men Rasmus Jönsson är lika nära han och hinner före, och har därefter egentligen bara att raka in bollen i ett öppet mål då Hopf inte hunnit ta ny position. Efter det försöker visserliggen Bajen skapa ett tryck men man orkar egentligen inte komma tillbaka. Matchen tar ut sin rätt på hemmaspelarna och Helsingborg kan kontrollera sista tio minutrana av matchen och vinna sin fjärde cuptitel

1-0 till Helsingborg blir alltså slutresultatet och sett till speciellt andra halvlek måste man säga att resultatet är rättvist, men en stor eloge utgår till  Hammarbyspelarna som stod för en bra kämpainsats mot Sveriges näst bästa lag i en final i Svenska cupen.