söndag, november 07, 2010

Den nakne mannen och tre andra filmer visas i Åfors i dag

I dag avslutar vi för vår del vårt arrangemang i film i glasriket. Vi visar hela fyra filmer med en huvudfilm som avslutning. Filmen börjar kl. 18.00 och den heter "Den nakne mannen" och är en finsk dramadokumentär av Joonas Berghäll och Mika Hotakainen och som hade premiär den 20 augusti i år. Det var väldigt länge sen den finska mannen har varit naknare än i denna film. Avklädda in på både till kropp och själ får vi se en ändlös och andlös rad av slitna gubbar i olika åldrar som berättar om sina livs brytpunkter, om kraschade äktenskap och förlorade barn, om misstag och olyckor.

















Filmen är en resa genom Finland och olika samhällsskikt. Nästan alla åldrar finns representerade, tonvikten ligger dock på män som hunnit uppleva en del i livet, andra världskriget till exempel.

En man berättar utan ett uns av självömkan om hur han fastnade i droger och kriminalitet Han lyckades resa sig (han är visserligen fortfarande fattig, men nu har han en familj). Två uteliggare i Helsingfors är kvar med pannan i rännstenen. Saunan lindrar smärtan, åtminstone för stunden.

Mellan berättelserna lägger Berghäll och Hotakainen in poetiska bilder från de fria viddernas Finland. Några skogsarbetare har förvandlat en gammal husvagn till en bastu, i värsta fall duger en telefonkiosk. En excentrisk enstöring berättar kärleksfullt om sin bästa vän, som visar sig att vara en björn. Den nakne mannen är en klart sevärd film som berör

Men vi börjar redan kl. 16.00 med barnfilmen Vem? som är gjord av Jessica Laurén. Gunnar Bolins röst guidar tryggt genom de åtta episoderna där huvudpersonerna visar sig vara både dumma, söta, arga, fula och glada, som folk är mest med andra ord.

Sen fortsätter vi Kl. 16.30 med Fröken Märkvärdig och karriären som baseras på Joanna Rubin Drangers bok med samma namn. Fröken Märkvädig som lika gärna skulle kunna kallas Fröken Duktig, är ute efter att lyckas i livet och i karriären. Om det bara inte hade varit för det där hemska mörkermonstret, det vill säga hennes egen osäkerhet och ångest, så hade det säkert gått bra. Hon känner press från sin familj, vänner och mestadels från sig själv att vara lyckad. Det är helt enkelt totalt förbjudet att vara något annat än lyckad för då är man ingen.

Sen blir det en förfilm innan huvudfilmen och den heter Nudisten och är en kortfilm på 15 minuter gjord av My Sandström. När Magnus lämnade Kerstin bestämde hon sig för att vara naken. Alltid. Sedan dess har hon blivit bötfälld sex gånger. Filmen är ett porträtt av en egensinnig kvinna, som trots sin nakenhet blottar mer av samhällets snäva normer än sig själv.

Entrén kostar 20 kronor för barnfilmen, 40 kronor för Fröken Märkvärdig och för huvudfilmen gäller det vanliga 80 kr utan filmpass och 40 kronor om man har filmpass.
Välkomna till Åfors Folkets Hus i dag.

Inga kommentarer: