måndag, november 29, 2010

Vänsterpartiet drar sig ur samarbetet

En vecka höll det sen gick det inte längre. Vi vänsterpartiet lämnar samarbetet med socialdemokraterna i Emmaboda kommun. Detta tack vare att Socialdemokraterna inte ville dra tillbaka sin budget som vi begärde skulle återremitteras till nästa månads sammanträde Därmed kan vi inte vara kvar i ett samarbete där vi inte fått vara med och påverka 2011 års budget.

Under veckan som gått sen vi varit överens om samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet har vi i (V) begärt att Ann- Marie Fagerström (S) kommunalråd skulle vara med på att återremittera budgeten till nästa månad eftersom vårt samarbete var så färskt. Socialdemokraterna la ensidigt utan vår medverkan fram budgeten till Kommunstyrelsen för några veckor sedan. Detta trots att vi fortfarande befinner oss i den gamla mandatperioden i nämnder och Kommunstyrelsen. Vi var inte ens välkomna på gruppmötet innan KS. Därför är det förvånade att Socialdemokraterna inte själva inser att vår begäran är rimlig och riktig. Men där har vi fått tyvärr kalla handen. Man motiverar detta med att vi inte hade något samarbetsavtal klart och det är sant att vi vid det tillfället inte var överens om kommande mandatperiod, men som jag skrev innan så var den gamla samarbetet fortfarande gällande. Det som vi har erbjudits är att få information om budgeten under den gånga veckan av kommunalrådet.

Men det är inget sådant samarbete vi eftersträvar att under tidspress dansa efter socialdemokraternas pipa. Skulle vi inte känna att vi inte hade full insyn och påverkan på budgeten erbjöd (S) oss den möjligheten att lägga ner våra röster. Men det är inte så vi ser på samarbetet. Vi vill ha den möjligheten att påverka och få inflytande av budgeten som är den största enskilda beslut som en kommunfullmäktige tar. Vi tar inte lätt på det utan känner vårt ansvar att vara med i detta fullt ut och att vi skulle gå fram som den trepartiuppgörelse vi faktiskt nyss kommit överens om och då kan man inte lägga ner rösterna och sen vara offside resten av året i ett samarbete. Då är man det stödparti vi inte vill vara

Men tyvärr och jag beklagar det så lades budgeten fram till Kommunfullmäktige ikväll ändå och att Miljöpartiet svalde betet. Tyvärr var vi inte eniga heller i Vänstern under fullmäktige trots att vi tog ett majoritetsbeslut under veckan att begära återremiss och befäste den under ett möte i går timmen innan sammanträdets början. Så det blev endast jag som förordade en återremiss och även om jag visste att den inte skulle gå igenom så var det inte kul om jag säger det med milt uttryck att helt vara ensam om begäran när vi är två ledamöter för Vänstern. Dessutom när den andra aktiv går upp i talarstolen och säger att han inte ska rösta på en återemiss. Jag respekterar självklart att man har olika uppfattningar i olika frågor men man behöver inte motarbete den andre. Jag skulle aldrig drömma om att göra det om jag hade en annan uppfattning.

Vår återremisbegäran föll som väntat och det innebär att vi inte kunde stödja en enbart socialdemokratisk budget utan la ner våra röster och det gjorde både miljöpartiets ledamot Inger Bark Lagergren och jag och min partikamrat Hugo Grönlund. Inger Bark Lagergren med den motivering att Miljöpartiet inte hunnit sätta sig in i budgeten under veckan. Precis med den motivering vi hade för att begära en återremis. Men vi valde, och när jag säger vi så är det majoritetsbeslutet som vi fattade innan fullmäktige i Vänsterpartiet, att följa återremissen med att även gå ur samarbetet. Där var vi för första gången på länge överens med Sossarna att så får det bli. Detta eftersom våra platser i nämnder och styrelser blev vakanta eftersom vi inte skulle dra tillbaka återremiss begäran. Med andra ord kastades vi ut av (S) för att vi ville vara med och påverka budgeten och tycker jag är väldigt magstarkt agerande av dem. Men även om det är tråkigt att de skulle sluta så här så kan vi stå rakryggade och gå ifrån samarbetet med hedern i behåll. Vi har under hela tiden försökt att komma överens för att vi tycker det är viktigt att vara med och påverka. Det slutade med att vi tappade tre platser från nuvarande samarbete bara för att miljöpartiet skulle komma med i det nya samarbete. Vi accepterade detta tillslut för det är viktigt att börja arbeta politiskt och vi såg en vinst med att vara tre partier. Men smärtgränsen kom när det gällde budgeten och vi gjorde rätt som satte ner foten.

Det innebär att de som röstade på Socialdemokraternas budget faktiskt endast var 20 röster och det innebär att den togs i minoritet. Men för (S) var det viktigare att klubba igenom den än att få en stark majoritet bakom den. Prestigen var större en viljan att samarbeta.

Vad händer nu? Ja förmodligen kommer (S) och (mp) styra kommunen och för vår del blir det att vi får tänka om i opposition. Nu gäller det för oss att förvalta denna situation väl. Det är inte lätt att stå utanför ett lag utan mycket får vi göra på egen hand. Men vi ska ändå bedriva en framgångsrik politik med motioner, interpellationer, enkla frågor och andra verktyg man har för driva våra frågor och opinion. Jag tror på vårt engagemang för kommunens utveckling och emot orättvisor och en sak är säkert. Vänsterpartiet i Emmaboda kommer aldrig att tystna.

2 kommentarer:

Mikael.R.Nilsson sa...

Nicke nu blev de fel här vi arbetar väl inte för orättvisor utan emot dem?

Nicke Grozdanovski sa...

Oj va ett litet ord kan ställa till med för elände :) Tur att du är uppmärksam så jag kan rätta till mitt misstag. Tack