lördag, december 04, 2010

ER-sjön runt

Mitt i Emmaboda finns den konstgjorda sjön ER-sjön. Sjön har fått sitt namn efter bilhandlaren Erik Reinhold Johansson som 1946 donerade 100 000 kr till uppförandet av en konstgjord badsjö. Mer om den historien kan ni läsa om ni klickar här. Runt sjön finns ett härlig promenadstråk där människor med eller utan hund utnyttjar. Här finns parkbänkar för trötta ben, en lekplats för leksugna barn, fiskemöjligheter för den som har sådana intresse. Här finns djur som t ex. änder och gäss som njuter av vattnet och betet runt omkring, Ekorrar kilar upp och nerför längst de stora träden som finns här. Kajor, kråkor och andra fåglar trivs här. ER-sjön bjuder på stor skönhet under samtliga dagar av året och vintern är inget undantag som ni kan se på dessa bilder som är tagna i dag.















Jag är lite osäker om denna fågel är en kråka eller en korp.




Den bleka vintersolen gör sitt allra bästa för att skicka lite värme till oss men den uppgiften går inte så bra så här års. Det har varit 7-8 minusgrader i Emmaboda i dag och det har det varit de senaste veckorna vilket syns på den isbelagda sjön. Men trots frånvaron av värme är solen vacker där den hänger långt nere i söder.














Förmodligen en kråka som vilar på en gren.












Kråkorna har nu övertagit ER-sjön från änderna när sjön är isbelagt. Nu är de kungar över nejden.













Tornado är min följeslagare på mina promenader runt sjön.









Lekplatsen som just i dag är tomt på barn. Men spåren vittnar om att aktiviteter vid lekplatsen förekommer även när snön ligger på marken.










Ännu en vy över lekparken med den isbelagda sjön och den nedåtgående solens färger i bakgrunden.












En del av den vackra miljön runt sjön som nu är klädd i vinterskrud














Bjurbäcken rinner ut vid sjön och fortsätter sen vidare på andra sidan för att några kilometer längre ner förenas med Lyckebyån.

Inga kommentarer: