torsdag, december 02, 2010

Gör barnkonventionen till svensk lag

Igår debatterades barnkonventionen i riksdagen. När Sverige ratificerade barnkonventionen 1990 valde man att inte inkorporera den i svenskt rättsystem utan att istället anpassa lagar till konventionen allteftersom. Idag vet vi att den metoden inte är tillräcklig. När nya problem uppmärksammas där barnkonventionen inte följs är det en lång och osäker process att ändra lagen. Vänsterpartiet har under flera år motionerat om att barnkonventionen ska bli svensk lag.

- Med barnkonventionen som lag skulle beslutsfattare vara tvungna att ta barns rättigheter på allvar. Det skulle ställas mycket högre krav på kompetensen bland beslutfattare, myndigheter och domstolar när det gäller barns rättigheter. Med barnkonventionen i ryggen skulle det bli lättare för både de som arbetar med barn och andra att reagera när barn far illa, säger riksdagsledamoten Eva Olofsson (v).

- Jag är säker på att om barnkonventionen varit svensk lag så hade de papperslösa barn som lever i vårt land redan haft rätt till hälso- och sjukvård, fortsätter Eva Olofsson (v).

Inga kommentarer: