onsdag, december 08, 2010

Jobbcoacher dyra och onödiga

Regeringens egen långtidsutredning är kritisk till satsningen på jobbcoacher och menar att det inte finns någon utvärdering eller forskning som tyder på att den gör någon nytta.

- Hittills har satsningen på coacher kostat drygt en miljard kronor. Det har gynnat de över 800 privata coachföretag som getts möjlighet att göra vinster på skattemedel. Men för de arbetslösa finns alltså ingen bevisad nytta med satsningen, kommenterar Josefin Brink arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Regeringen tänker ändå fortsätta satsa på privata jobbcoacher och utöka deras andel av insatserna för arbetslösa.

– Detta är ännu ett exempel på en ideologiskt motiverad privatiseringspolitik från regeringen. Vi har redan sett avskräckande exempel på privata coacher som bland annat ägnat sig åt healing och New Age-terapi och som haft skatteskulder och ekonomisk brottslighet i bagaget. Nu säger alltså regeringens egna utredare att inte ens de seriösa coachernas verksamhet har någon bevisad effekt, säger Josefin Brink.

– Det är oansvarigt både mot skattebetalarna och de arbetslösa att satsa så stora summor på insatser av så tvivelaktig karaktär. Arbetsmarknadspolitiken måste lägga om kurs till sådant vi vet gör nytta som yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning och anställningsstöd till dem som bäst behöver det, avslutar Josefin Brink

Inga kommentarer: