fredag, december 31, 2010

Ny seger mot finalmotståndarna Bollnäs

Vädret gjorde det svårspelat när finallagen från i våras Hammarby- Bollnäs drabbade samman på Zinkensdam.  Det var inte som snöstormen i SM-finalen, men det snöade ymnigt inför matchen. Det var sju grader kallt, men vindstilla så det var ändå trots snöfallet ganska behagligt för publiken om man var rätt klädd vill säga. Då snöfallet inte visat några tecken på att avta under matchens inledande dryga kvart beslutade domarna att den skulle spelas i 3x30 minuter

Publiksiffran stannade på 2728, vilket får betraktas som klart godkänt även om det var ett par hundra färre än i tisdags. Lagen möttes så sent som för 20 dagar sedan i Bollnäs och då vann Bajen med 3-1. Det skulle bli ännu en gång en jämn och målfattig match lagen emellan. Hammarby vann matchen med 2-1 och de båda målen kom alldeles i början och i matchen slutskede. Båda gångerna var det Patrik Nilsson som nätade och nu har han på 15 matcher gjort 42 mål. Efter två minuter spel pangade han in en hörna till ledning 1-0. Hemmalaget var efter ledningsmålet lite hetare än gästerna. Både  Patrik Nilsson och Robin Sundin hade bra målchanser att utöka ledningen. Bollnäs hade under de första tio minuterna en hörna och ett frislag som sina bästa möjligheter men de skulle komma in i matchen så småningom. I den elfte minuten var Pelle Einarsson mycket nära att måla för Bajen på ett halvvolleyskott. Med drygt tjugo minuter spelade fick Bollnäs sin andra hörna. Hörnan lyftes in till en fristående Juho Liukkonen, som trots att han ser ut som en av elitseriens långsammaste spelare, hann få på en högt placerad halvvolleyträff som letade sig in i målet till 1-1. Hammarby fortsatte att producera chanser men Timo Oksanen i Bollnäs målet gjorde ett par svettiga räddningar när han inte hade hjälp av stolparna. Även om Hammarby förde spelet så var inte Bollnäs ofarliga utan lurpassade hela tiden för att skapa kontringsituationer.

Med 87 minuter spelade får Hammarby straff. Det är målskytten Juho Liukkonen som nu blir syndabock. Brottet är enligt domaren sabotage mot spel. Enligt uppgift var förseelsen att Liukkonen aktivt deltagit i spelet med ena knäet i isen. Han hade på det viset stoppat Robin Sundin som sökte sig fram i straffområdet. Straff blev det i alla fall, och Nilsson slog obarmhärtigt in den bakom en Oksanen som knappt kan ha hunnit se bollen.

Det blev matchen sista mål och segern var bärgad och det betydde andra raka segern och en andra plats för Bajen med 20 poäng. Härnäst väntar en svår bortamatch mot Vetlanda på Tjustkulle på söndag den 2 januari.