söndag, december 26, 2010

Öland vid midvintertid- Del 2

Den andra och sista delen av Öland vid midvintertid skildrar ön norr om Borgholm. Som jag har skrivit flera gånger innan så är Öland en vacker ö oavsett årstid och dessa vinterbilder visar att så är fallet. Bilderna är tagna i måndags den 21 December















Löts vackra kyrka













Huset smälter in i omgivningen Kortet är taget vid Kårehamn på östra sidan.












Mycket snö har fallit på Öland som påminner om Norra Norrland med sin ödsliga snöklädda natur men så klart utan fjäll.














Badplatser så här års är inte så välbesökta












Solen står lågt i väster denna årets kortaste dag och dess strålar försöker sig bryta sig loss från molnets slöja.













Kårehamn. Östersjön är delvis frusen  nära land men på öppna havet är det öppet vatten.










Kårehamn är som många andra platser på östra siden en fiskehamn, men det dröjer några månader innan man lättar ankar och ger sig ut i Östersjöns vatten.
Sandviks kvarn är nordens största väderkvarn och ligger ca 25 km norr om Borgholm på västra sidan. Den är av holländsk typ, vilket innebär att endast toppen, där vingarna sitter fast, är vridbar. Sandviks kvarn byggdes ursprungligen 1856 i utkanten av Vimmerby. Efter några år blåste vingarna ned och kvarnen användes till annat. Den såldes 1885 och den nye ägaren lät montera ned hela träkonstruktionen. Delarna märktes och transporterades till Sandvik där kvarnen återuppfördes på en två våningar hög fot av öländsk kalksten. Den anlitade byggmästaren hade hjälp av sin son, som köpte kvarnen 1909 och drev den ända in på 1950-talet. Han sålde den till hembygdsföreningen 1955. En enklare kaffeservering inrättades. Kök m m moderniserades 1964 och det blev restaurang istället, som sedan dess drivits av samma krögarpar. Kvarnens bottenyta är c:a 140 kvm förutom kök. Den består av åtta våningar och är c:a 26 m hög. Avståndet mellan vingspetsarna är 24 m. I dag finns ett museum med resturang, pub, café mm.















Vägen till Jordhamn löper längst med Kalmarsund och det blir vackra motiv för ögat.














Sjöbod med Kalmarsund i bakgrunden.











Sjöbodar på vägen till Jordhamn. Det är ett kargt och fantasifull natur som möter en här.













Ett snöklätt Blå Jungfru reser sig som en gigantisk val i diset ute i sundet.
Några kilometer norr om Sandvik ligger Jordhamn här står Ölands enda bevarade vinddrivna skurkvarn. Intill kvarnen finns även lämningar av äldre kreatursdrivna skruvandringar. Sedan lång tid tillbaka har ölänningarna använt sig av kalksten. Den blev också tidigt en viktig handelsvara. I städerna runt Östersjön finns byggnader som innehåller både obearbetad och slipad kalksten från Öland. För att kunna slipa stenen byggde man ett s.k. skurverk (skurkvarn). Ölands äldsta kända skurverk framkom vid arkeologiska undersökningar av den gamla handelsplatsen i Köping. De visar att man redan under tidig medeltid slipat sten på ön.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vackra bilder.