torsdag, december 16, 2010

Patrik Nilsson vs Christoffer Edlund 4-5

Vilken match publiken fick uppleva på Zinkensdamm i gårkväll när storfavoriterna Hammarby- Sandviken drabbades samman. Detta var inte bara en seriefinal mellan två av bandysveriges stora giganter utan även en prestigematch mellan de båda skyttekungarna Patrik Nilsson från Hammarby och Christoffer Edlund från Sandviken. Tyvärr vann Sandviken den målrika matchen med 7-9 efter 1-6 i paus. Även Sandvikens Edlund vann prestigekampen över Nilsson med 5 mål respektive 4.

Hammarby hamnade direkt i ett uppförsbacke när Sandviken satte full fart anförda av sin skyttekung Christoffer Edlund. Han gjorde SAIK:s två första mål den första i den 9 minuten och den andra i den 19 minuten. Det spel Sandviken visade upp i första var strålande och deras tränare sa så här efter matchen "Det vi presterade i första halvlek var det bästa som ett lag har gjort på väldigt, väldigt länge. Vi var bestämda, metodiska, vi...ja vi gjorde allt rätt. Det går inte att säga mer" Det var länge sen Hammarby hamnade i ett sådan här underläge för målen trillade regelbundet in i första halvlek. 0-3 gjorde Mikhail Svechnikov efter en tveksam domarinsats strax innan där han inte blåser för en tydlig upphakning av Bajens Stefan Erixon. Svechnikov tog tillvara den uppkomna spelytan på ett mycket elegant sätt och han gled igenom Hammarbyförsvaret , fintade bort Hedberg och enkelt kunde lägga in bollen i mål. 0-4 gjorde Mikko Aarni i den 33 minuten. Sandviken avslutade sin målfrossa under första halvlek genom två straffmål av Christoffer Edlund som därmed gör fyra av Sandvikens sex mål i första halvlek. 0-5 kom i den 36 minuten och 0-6 i den 44 minuten. Det var många Hammarbyare på läktaren som inte trodde sina ögon och som deppade i kapp med att målen trillade in bakom Bajenmålvakten. Men Patrik Nilsson satte upp några mungipor när han strax innan paus reducerade till 1-6 på hörna och det blev också pausresultatet. Hade det inte varit för Patrik Hedbergs storspel i målet hade Stålmännens ledning varit större än 6-1 i halvtid. Men inte ska man väl kunna göra match av detta med ett fem målsunderläge mot ett av Sveriges absolut bästa lag?

Men vad som hände i Hammarbys omklädningsrum kan man ju alltid fundera på för vi fick se ett helt annat hemmalag i andra halvlek. Dessutom fick man utdelning redan efter fem minuter in i halvleken då Patrik Nilsson gör sitt andra mål denna gång på straff. Det var när Johan Östblom slet sig loss och tilldömdes en straff efter att ha blivit upphakad. En minut senare tog Stefan Erixon en otroligt kraftfull åkning från mittlinjen och efter att kyligt glidit förbi ett par SAIK-försvarare placerade han snyggt in bollen med en backhand och ställningen var nu 3-6. Hammarby styrde och ställde efter de två snabba målen och var sugna på fler mål men då stack Sandviken upp mitt i Hammarbyforceringen i den 62 minuten och utökade sin ledning 3-7 efter slarv i Hammarby. Skulle detta knäcka Bajen definitivt? Nejdå inte alls för Bajen gör efter SAIK: sjunde balja två relativt snabba mål och på nytt närmar man sig Sandviken. Det började med att Johan Östblom i den 65 minuten på något sätt fick in bollen bakom Othén efter lite kalabalik framför mål. Två minuter senare var det dags för ännu ett mål, då Jesper Eriksson med en väl avvägd lyra friställde Patrik Nilsson som fri med Othén inte gjorde något misstag. Nu stod matchen och vägde och nästa mål skulle vara otroligt viktigt med halva andra halvlek kvar att spela. Men det målet dröjde tills det var 10 minuter kvar av matchen och det var Hammarby som gjorde det. Patrik Nilsson som via in fin passning av David Pizzoni-Elfving som innan dess snurrat upp halva SAIK-laget innan han hittade Nilsson. 6-7 på tavlan och snart hade 0-6 blivit helt upphämtat. Men tyvärr slappnade Hammarby av något för i den 85 minuten kom tunga 6-8 till Sandviken signerad Daniel Mossberg. Men Hammarby gav inte upp utan 7-8 kom snabbt två minuter senare genom Johan Östblom som pangade upp bollen i nättaket efter en hörna. Den sista offensiven efter det sjunde målet gav tyvärr inget ytterligare mål utan det hela slutade med att Sandviken fick sin tredje straff i matchen och Christoffer Edlund fick förmånen att göra sitt femte mål för kvällen och ge Sandviken och sig själv i skyttekungsmatchen segern i denna prestigematch.

Trots förlusten ska Hammarby ta med sig den fina andra halvlek man gör där man så när kommer ifatt ett stort underläge och detta mot ett av Sveriges absolut bästa lag. Detta måste ha gjort att självförtroendet trots den dåliga första halvleken är intakt och inte naggat i kanten. Man visar ett stort hjärta och moral när man nästan kommer i fatt underläget. Fyra mål av Patrik Nilsson imponerar också även om han nu råkade förlora skyttekungsmatchen mot Christoffer Edlund.  Däremot såg man slätstrukna ut i första och det håller inte att släppa upp Sandviken till en 0-6 ledning. Man måste vara med från start nästa gång dessa båda lag möts. För det blir minst en till och sen förmodligen någongång under slutspelet. Då ska vi ha revansch.