fredag, december 17, 2010

Tågen ska fungera för alla – även funktionshindrade

I ett välfärdssamhälle ska alla kunna förflytta sig som man önskar. Men när det gäller tågtrafiken verkar det snarast gå bakåt, säger Eva Olofsson, riksdagsledamot, V, med plats i socialutskottet.

Den senaste tiden har det vid en rad tillfällen uppmärksammats brister när människor med funktionsnedsättning ska färdas med tåg,

En person har nekats tågplats med rullstol för att X2000-liftarna inte fungerar

En annan person i rullstol nekades att komma ombord på ett SJ-tåg, fast hon hade biljett och ledsagare En tredje kunde inte åka från Göteborg till Gävle, men dock Göteborg till Östersund och där ta färdtjänst 80 mil tillbaka till Gävle En fjärde lämnades kvar på perrongen på grund av att tåget kört för långt in på plattformen - Denna behandling av människor är ingenting annat än diskriminering. Det känns ovärdigt ett välfärdsamhälle där alla människor ska ha möjlighet att förflytta sig på det sätt man önskar, säger Eva Olofsson, som lämnat en interpellation i frågan.

- I stället för ökade möjligheter för människor med funktionsnedsättning att åka tåg verkar det ha blivit tvärtom, fortsätter Eva Olofsson. Därför ställer jag följande frågor till det ansvariga statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M):

Avser statsrådet verka för att SJ snarast vidtar åtgärder som leder till att personer med funktionsnedsättning inte diskrimineras genom att inte kunna färdas med tåg?

Avser statsrådet även ta initiativ till att järnvägstrafiken inom en snar framtid är tillgänglig för alla människor?

Inga kommentarer: