söndag, januari 23, 2011

Delad ledarskap eller inte?

Nästa år har vi i Vänsterpartiet en kongress som kommer vara grunden inför valet 2014. Det känns väldigt långt till nästa val men redan nu börjar den grundläggande arbetet inför den. Vi står inför frågan om ledarskap och vår politiska inrikting. Valet 2010 var ett unikt val på många sätt. Ett är att vi i vänsterpartiet var ett regeringsunderlag vid en kommande rödgrön valseger och det var första gången som det hände. Två var att risken fanns att ett främlingsfientligt parti skulle komma in i riskdagen, Tre var risken att högerregeringen skulle bli återvalda och vi hade uppförsbacke hela valrörelsen. Det som hände var att allt gick fel för oss Vänsterpartister. Vi ökade inte valet trots en högerregering, vi förlorade tillsammans med de rödgröna och regeringen återvaldes och slutligen kom Sverigedemokraterna in.

Nu är det dags att diskutera partiledarfrågan och ska vi göra det innan valet så är 2012 års kongress den rätta. Lars Ohly har varit en utmärkt partiledare för Vänsterpartiet sen 2004. Han är en utmärkt debattör och är stridbar och ofta med glimten i ögat för han fram vår politik och det visade han inte minst i onsdagens partiledardebatt. Han har varit nere hos oss i Emmaboda två gånger under förra mandatperioden och man har lärt känna honom bättre genom att prata med honom öga mot öga. Han är lättillgänglig och svarar på mail och är ute mycket och reser land och rike. Han är med andra ord en närvarande partiledare och det är precis en sådan företrädare för vårt parti som vi vill ha. Men faktum är att han inte har varit framgångsrik i val för vårt parti. Inte ens nu med en högerregering har vi i vänsterpartiet förmått lyfta och vi gick tillbaka i valet 2010 till 5.6%., en minskning med 0.3%, Finns många faktorer och självklart är inte Lars Ohly ensam om att bära förlusten, det gör vi alla. En viktig faktor var att vi inte fick upp våra frågor på dagordningen under valet med ett undantag, sjukförsäkringsfrågan. Annars handlade valet om skatter, regeringsduglighet och om person och där hamnade vi på defensiven. Att sen media hakade på gjorde inte saken bättre. Vi hade uppförsbacke under hela valet, trots detta gjorde vi alla en bra insats under valrörelsen men det gick ändå inte.

Men nu är detta historia och vi måste blicka framåt, dock måste vi lära oss av det som varit och bli bättre. Jag är jätteglad att Lars Ohly säger att han vill kandidera till ordförandeposten för ytterligare två år och som i praktiken innebär att han är vår ordförande över valet 2014 eftersom vi knappast byter partiledare i kongressen valåret 2014. Mitt förtroende för Lars Ohly är stort. Jag skulle dock vara glad om vi hade fler kandidater till ordförandeposten 2012. Se på miljöpartiet som har två män och flera kvinnor som anmält sitt intresse för språkrörsuppdraget. Vi har flera väldigt bra kandidater som skulle göra ett fantastiskt jobb som partiordförande och vi skulle även få en livlig debatt om vi bara kunde undvika uppslitande personstrider. För det är en nackdel, det inser jag om flera kandidater anmäler sitt intresse. Det behöver inte vara hos oss personstriden utkämpas men media är snabba med att måla upp en mörk bild över våra kongresser om det skulle uppstå en sådan situation För enligt dem är debatter på kongresser hos oss stora konflikter och oenighet. Man nästan väntar med glädje på en sådan situation Men ska media styra våra kongresser? Svaret är givetvis nej. Det är vi själva som måste styra debatten och vi måste ha det självförtroendet att göra det också. Därför skulle det vara en friskhetstecken om fler vill och har som ambition att leda vårt fina parti. Lars Ohly är en av dem hoppas att fler känner sig manade att axla den rollen.

Något som jag tycker vore intressant att diskutera och även pröva är delad ledarskap. Att vara partiordförande kräver mycket av en människa. Socialdemokraterna är på väg att ta fram en partiledarprofil där man tar fram olika egenskaper som den framtida partiledaren ska ha. Det är stora krav som ställs på en sådan person och det är nästan omöjligt att uppnå alla. Därför är delad ledarskap intressant där man kan avlasta varandra och bära ansvaret tillsammans. En annan fördel är att vi får in en nytt ansikte, en ny röst utan att Lars Ohly behöver lämna ordförandeposten. Jag tror också att det blir lättare att rekrytera framtida partiordföranden om man delar på uppdraget. Även detta skulle skapa ett intresse för vårt parti för att vi vågar bryta oss ur en gammal ordning och tänka på något nytt. Men detta innebär givetvis ändringar i våra stadgar och jag vet inte om det går att förena denna ändring på kongressen 2012 och samtidigt välja en ordförande till. Därför vore det bra med en extra kongress i år där denna fråga tas upp och diskuteras för och emot för att sen ett beslut fattas som är till grund till kongressen 2012. Självklart ska partiledar uppdraget delas av en man och kvinna. Jag tycker en extra kongress vore bra också ur den synvinkeln att vi har mycket att prata om efter valet.

Det viktigaste tycker jag dock är att allt detta kräver så mycket öppenhet som möjligt. Vi ska aldrig bli ett stängt parti och det tycker jag inte heller vi är idag. Vi ska fortsätta föra dialog med varandra, våra väljare och andra på ett öppet och respektfullt sätt. Vi har på de senaste tiden fått in många bra debattartiklar i våra medier där olika partiföreträdare uttalar sig. På så sätt skapar vi ett intresse för vårt parti.och våra värderingar. Jag upplever partiet som fortfarande hungrigt på att föra fram vår politik och jag är övertygad om att vi kommer att vara ett starkt parti 2014 om vi arbetar på detta sätt som vi gör. Att vi har ett så stort självförtroende att vi även vågar debattera frågor som rör oss i partiet utan att bli kallade både det ena och andra. Media är ett av vårt redskap att föra ut vårt budskap. Direkt kontakt med väljarna likaså och jag har aldrig upplevt att vi har haft svårt att få hit våra riksdagsföreträdare. Till Emmaboda har så tunga namn som Lars Ohly (2 ggr), Ulla Andersson, Josefin Brink, Liselotte Olsson och Torbjörn Björlun kommit och vi kommer fortsätta bjuda in våra partiföreträdare till Emmaboda under denna mandatperiod.

Inga kommentarer: