måndag, januari 03, 2011

Hammarby slog Vetlanda på Tjustkulle

Hammarby gjorde en fantastisk vändning när man i gårkväll besegrade Vetlanda på Tjustkulle med 8-5. Efter 45 minuter stod det 3-0 till Vetlanda och efter 52 minuter ledde Vetlanda med 4-1. Men Hammarbys andra halvlek var fantastisk där man åkte och spelade ut hemmastarka VBK och vann helt rättvis tillslut.

Men lika rättvist var Vetlandas 3-0 ledning efter första halvlek. Hemmalaget gjorde allt rätt och hade ett försvar som var kompakt samtidigt som man satte chanserna när de uppkom. Dessutom hade man en duktig målvakt som gjorde ett par svettiga räddningar i första och tog även en straff i den andra halvleken. Det stod redan 3-0 efter 17 minuters spel. Målskyttar för VBK var Björn Einarsson, Johan Löfstedt och Patrik Gustafsson. Samtliga Vetlandamålen var spelmål mot ett Hammarby som inte hade vaknat till än. Efter det togs en Time out och man stoppade målflödet men skapade ingenting av värde framåt. En medioker och tillknäppt första halvlek tog slut efter 45 minuter spel.

Andra halvlek fullkomligt exploderade i mål och då framför allt Hammarby mål och för en gång skull var det inte Partik Nilsson som var framträdande i målprotokollet. Han gjorde bara ett mål men det var det viktiga 3-1 reduceringen som kom i den 51 minuten. Det var på hörna som Nilsson gjorde sitt mål. Men Bajenglädjen blev kortvarig för bara ungefär femton sekunder efter målade Björn Einarsson till 4-1, men hans broder Pelle Einarsson i den gröna tröjan ville inte vara sämre för han satte viktiga reduceringen 4-2 bara halvminuten senare. Tre mål inom enda minut. Efter det stod matchen och vägde en stund, nästa mål skulle bli viktigt för matchens utgång, 5-2 eller 4-3. Hammarby var på gång men var beroende på att komma närmare samtidigt som Vetlanda mycket väl kunde göra mål och mer eller mindre avgöra matchen. Svaret kom i den 67 minuten av Hammarbys Robin Sundin som snurrade bort hela Vetlandas försvar och satte Bajens tredje mål och inte nog med det så tog det bara en minut innan kvitteringen satt genom Richard Koch. Visserligen tog Vetlanda ledningen omgående på hörna i den 71 minuten men det var ändå Hammarby som kändes starkare och det var en tidsfråga innan laget skulle vända matchen.

I 77 minuten hände något att nogsamt notera i Bajens historieböcker: 15-årige Kasper Milerud – talangen som just fått kontrakt med A-laget – gör sitt första elitseriemål, till 5-5! Nu var grabbarna ostoppbara. 5-6 satte Jesper Eriksson i den 80 minuten. I den 87 minuten blev dags för yngsta brorsan Einarsson att på allvar visa vem var bäst. Per gjorde 5-7, på passning av Nilsson och han gjorde även matchens sista mål som betydde 5-8, med assistans av Robin Sundin.

Fullkomligt rättvis seger tillslut över ett erkänt hemmastarkt Vetlanda som förvånansvärt nog vek ner sig totalt i andra halvlek efter att ha gjort en klockren första. Hammarby visade sin styrka och att man kommer på allvar att försvara sitt guld om några månader. Härnäst väntar Haparanda på hemmais och den matchen spelas på torsdag. Ska de bli revansch för förlusten i Haparanda på annandagen och fjärde raka segern?