måndag, januari 24, 2011

Kom i håg detta

"Vi hava en usel regering och dåliga representanter i riksdagen som ingenting begripa av arbetarnas och den betrycktes sak". August Palms yttrade detta 1886 i Hudiksvall och är lika aktuellt nu år 2011. Då fick han tre månaders fängelse dom för "smädelse av regering och riksdag". Sammanlagt avtjänade Palm 6,5 månader i fängelse för fängelse för smädelse och ärekränkning















August Palm (1849-1922)


Nu riskerar vi inte fängelsestraff om vi kritiserar regeringen och detta tack vare sådana pionjärer som just August Palm och andra modiga företrädare för socialismen i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Detta är bara en del av deras arv till oss och som vi i dag tycker är självklara som t ex. den allmänna rösträtten. Det är värt att komma i håg i dessa dagar när socialist nästan är ett skällsord.

3 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Hörru Nicke, nu har du nog inte fattat mycket:

"Nu riskerar vi inte fängelsestraff om vi kritiserar regeringen..."

Just nu, säger ingenting om vad som händer i morgon. Vi kan nog räkna med att det inte dröjer länge förrän vi som kritiserar regeringen sitter bakom lås och bom. Det farligaste som finns för en regering eller andra makthavare är nämligen sanningssägare.
De som sagt sanningen har genom alla århundraden tystats av dem som haft makten.
Tänk bara på Carl von Ossietzsy! Inte ens Nobelpriset hjälpte honom att säga sanningen så fler fick höra.
Det kommer att ske igen. Vänta bara.

Björn Nilsson sa...

Bästa sättet att försvara yttrandefriheten är att utnyttja den och vara vaksam mot mer eller mindre diskreta inskränkningar. Samt att inte låta övervakningssamhället skrämma oss till tystnad.

Nicke Grozdanovski sa...

Nej Lasse, vi kan inte veta vad som händer i morgon men vi vet att vi måste förvalta och inte visa att saker och ting inte är självklara. Historien har facit och det är vår uppgift att förvalta arvet från våra företrädare.

Därför håller jag med om både din och Björn synpunkter att bästa sättet att försvara yttrandefriheten är att värna om den genom att ha den som redskap i vår samhällskritik.