måndag, januari 03, 2011

Per Oscarsson- En ikon inom svensk film

Under nyårshelgen kom det rapporter om att skådespelaren Per Oscarssons hus utanför Skara på Västgötaslätten brunnit ner och att han och hans hustru Kia Östling befarats ha omkommit i branden. Branden ska ha startat natten till nyårsafton och nu har den tekniska polisen bekräftat det vi alla fruktat att man funnit kvarlevor efter minst en person i brandresterna. Under hela denna tid har paret inte hört av sig och varit saknade. Deras anhöriga har sagt att de skulle tillbringa nyårshelgen i huset.

Per Oscarsson var en skådespelare med många strängar på sin lyra. Hans produktion var imponerade med många olika karaktärsroller i olika genrer som gjorde honom folkkär. Per föddes den 28 januari 1927 i Stockholm. Oscarsson tog teaterlektioner hos Gösta Terserus och förfalskade sin styvmors namnteckning för att komma in på Dramatens elevskola 1944. Efter examen 1947 fick han sitt stora genombrott i Stig Dagermans pjäs Skuggan av Mart (1948). Efter några år vid Dramaten engagerades han vid Göteborgs stadsteater 1953–1959 där han bland annat gjorde en uppmärksammad rolltolkning av Hamlet.

På 1960-talet drabbades Oscarsson av rampfeber och skrev en bok om teatern, skräcken och rädslan. På annandag jul 1966 skapade han rubriker när han klädde av sig i TV-programmet Hylands hörna. Oscarssons scenskräck gjorde att han slutade att arbeta på teaterscenen under 1970-talet. I stället ägnade han sig åt kycklinguppfödning. Han gjorde scencomeback 1989 i En handelsresandes död på Angereds teater i Göteborg.

Men det är i filmens värld som Per Oscarsson är mest känd för i dag. Som filmskådespelare har Oscarsson hela tiden varit aktiv, både i Sverige och utomlands. En av hans tidigare roller var i Svält (1966). Han gjorde några egna filmer, bland andra Ebon Lundin och Sverige åt svenskarna. En av Per Oscarssons mest populära rollfigurer är som polischefen Gustav Jörgenson i kriminalserierna Polisen i Strömstad som sändes på SVT i fem omgångar med start 1982. Han har medverkat i flera av SVT:s julkalendrar, bland annat Håll huvet kallt (1994) och Kaspar i Nudådalen (2001). Han är också välbekant från kortfilmen Kan du vissla Johanna? som har visats på SVT på julafton under flera år. Hans senaste roller var som Holger Palmgren i de tre Millenniumfilmerna och den nya Änglagårdfilmen.

För min personliga del så är det tre roller som jag förknippar med Per Oscarsson och det är Göta Kanal där han spelat den lite virrige och ivrige representanten från UD som arrangerar båttävlingen på Göta Kanal. Vi som är uppvuxna med Astrid Lindgrens filmer minns honom i Bröderna Lejonhjärta där han spelar Orvar som är Törnrosdalens frihetskämpe och som sitter fjättrad i Katlagrottan och som de båda bröderna befriar så han kan leda frihetskampen mot Tengil. Sen spelade han rövaren Boorka, Mattisrövarnas ständiga rival,  i filmen Ronja Rövardotter.

En stor skådespelare är förmodligen borta och bara ett mirakel kan få oss honom tillbaka. Jag tänker också på hans hustru Kia Östling som också förmodas vara omkommen i branden på Skaraslätten natten till nyårsafton.

Inga kommentarer: