söndag, januari 30, 2011

Stöd folkets uppror i Egypten – sluta exportera vapen till förtryckarna!

Den folkliga revolt för frihet, mänskliga rättigheter och rättvisa som startade i Tunisien har nu spritt sig över stora delar av Nordafrika och Mellanöstern. Under de senaste dagarna har vi kunnat följa den dramatiska utvecklingen i Egypten, där folket gått ut på gatorna för att protestera mot landets auktoritära regim.

- De modiga egyptier som nu kräver sina rättigheter och sin frihet förtjänar omvärldens oreserverade stöd. Men tyvärr vet vi att den egyptier som nu riskerar livet på gatorna i Kairo, Suez och Alexandria möter en regim som Sverige beväpnat, säger Hans Linde utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

2009 exporterade Sverige vapen för 8 miljoner kronor till Egypten. Det var inte den enda förtryckarstat som köpte vapen det året, även till Algeriet, Saudi-Arabien, Tunisien, Oman och Förenade Arabemiraten exporterade Sverige vapen under 2009.

- Den svenska vapenexporten skadar Sveriges internationella trovärdighet. Det är hög tid att Sverige och EU lägger om sin politik mot Nordafrika och sätter kampen för befolkningens frihet och rättigheter före krigsmaterielindustrins vinstintressen, säger Hans Linde.

Inga kommentarer: