måndag, januari 24, 2011

Vad händer i Johansfors?

I dag var jag och besökte Broakulla och Johansfors och dess glasbruk. Tyvärr kunde jag inte gå in i hyttan eftersom ingen jobbar där för tillfället och så har det varit sen hösten 09 när ugnen gick sönder. I dag är shoppen öppen fyra dagar i veckan och produktionen görs i Skruvs eller Bergdalas hyttor i Kronobergs län. Samtidigt har vi ett Kristallmuseum i anslutning till brukets shop med unikt kristallglas som är gjord på bruket.

Varför har det blivit så här? Ja det är många faktorer som spelar in men det viktigaste är frågan vad vill vi i kommunen göra åt denna situation. Kommunen är i högsta grad inblandade i detta eftersom vi äger glasbruksfastigheten via EMFAB som är vårt fastighetsbolag och vi har Johansforshyttan som drivs av Johnny Elm och Anki Alm och som hyr lokalen av kommunen Det är något som inte stämmer eftersom parterna inte är överens och hyttan är stängd. Samtidigt florerade en del rykten i Broakulla om vad som är på gång, allt i från att Kristallmuseet ska flyttas till Boda Glasbruk till att hyttan ska rivas. Nu kan man inte riva ett glasbruk från 1891och som har ett kulturvärde hur som helst så finns säkert ingen sanning i detta rykte. Däremot finns det en oro för museets framtid. Kristallmuseet finns i samma lokaler som shopen och det finns tankar om att flytta shopen till en annan byggnad som är gamla serveringen  ca 50 m därifrån. Detta eftersom hyresgästerna inte har råd att betala hyran till kommunen så ser man sig om efter andra alternativ. Det innebär att museet inte kan vara kvar där den finns nu och i den nya lokalen finns det ingen plats. Så då är frågan vad händer med Kristallmuseet?

I höstas florerade en namninsamling på orten om att bevara Kristallmuseet i Johanfors och många ortsbor och andra har skrivit under listan. Vidare finns det även en motion från Centern berör detta och som vill bevara museét där den ligger i dag. Vi har dock aldrig diskuterat en flytt av museet och ingen har ens andas något åt det håller varken i Bildningsnämnden som har hand om museet och fullmäktige. Så sent som den 14 december dementerade Maja Heuer, utställningsansvarig i Boda Glasbruk. i tidningen Östran att någon flytt av glaset från museet till Boda inte var aktuellt. Även jag har frågat Kommunfullmäktiges ordförande Bo-Eddie Rosboll (S) och kulturchef Birgit Ekblad Hof om det finns någon sanning i detta och fick till svar att inte fanns någon sanning alls. Ändå fortsätter ryktena att finnas och ser man hur situationen är just nu är risken stor att så sker. Det finns en hel del frågetecken som behöver rättas ut och få upp till ytan för diskussion

Vi håller på att skapa ett glascenter med ett upplevelsemuseum kallad The glass factory i Boda Glasbruk och vi satsar mycket där. En helt riktig och nödvändig satsning som jag har belyst tidigare på min blogg. Vi har tidigare köpt glassamlingarna från Kosta, Boda och Åfors med tillhöriga skisser och arkiv och glasbruket i Boda. Det är ett spännande projekt och det kommer bli otroligt häftigt när det står färdigt och ett stort lyft för hela kommunen och jag förstår att det krävs mycket resurser dit. Jag och mitt parti var med och fattade de beslut i kommunfullmäktige som är till grund för denna satsning. Men ett av de många andra argumenten till denna storsatsning är att hela kommunen skulle leva och alla skulle känna sig delaktiga i beslutet och processen Att detta ska spilla över till övriga bruksorter som Åfors och Johansfors.

Alla kan givetvis inte få den satsningen som sker i Boda Glasbruk men det är av stor vikt att kommunen visar sin goda vilja även till dessa orter. Affären i Broakulla öppnade igen i oktober förra året efter att ha varit stängd nästan ett helt år. Detta skedde inte helt smärtfritt utan drog ganska så långt ut på tiden av olika anledningar. Här köpte Tawfik Ghoseh den sk Konsumfastigheten av kommunen. I Eriksmåla har man talat om att nära rondellen skapa ett turistcentra och en truckstop. Man har även pratat att man ska upprätta ett glasmonument mitt i rondellen som en port till glasriket och att denna skulle vara uppe redan i november förra året men ännu finns inget monument på plats. Av det sistnämnda har det nu sagts att den ska upp till våren när snön har smällt undan, men vi får se vad som händer framöver. Turistcentrat har det varit tyst om sen en tid tillbaka men även där så får vi se vad som händer i framtiden. Vad vi vet är att Smålandshyttan som ligger vid rondellen i Eriksmåla såldes i höstas och ska nu bli ett möbellager med butik och troligen också som restaurang.

Åter till Johansfors och glasbruket där de akuta frågetecknen finns. Jag har för avsikt att ställa en interpellation om detta till kommunalrådet Ann-Marie Fagerström (S) när nästa kommunfullmäktige sammanträde äger rum nu på måndag den 31 januari.

Frågeställningarna är som följer:
- Hur ser kommunalrådet på den situation som nu råder i glasbruket i Johansfors med släckta ugnar och tvist om hyror och hur kan man lösa detta på kort sikt?
- Vad finns det för konkreta planer för Johansfors på lång sikt för att inte samhället ska bli en spökstad i framtiden?

Eftersom detta är en interpellation har alla ledamöter möjlighet att delta i debatten. Jag ser fram emot kommunalrådets svar på dessa frågor.

Inga kommentarer: