lördag, februari 12, 2011

EU-kommissionen vill bryta mot folkrätten

Igår kväll kom beskedet att EU-kommissionen vill förlänga fiskeavtalet mellan Marocko och EU med ett år.
- Enligt avtalet säljer Marocko ut rätten att fiska även i det ockuperade Västsahara. Fiskeavtalet är därmed ett direkt stöd till och erkännande av Marockos ockupation, menar Jonas Sjöstedt riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Sjöstedt påpekar att Sveriges regering nu har en gyllene möjlighet att ta ställning för demokrati och folkrätt i Nordafrika.

- Vi uppmanar regeringen att ta strid mot EU-kommissionens förslag i EU:s ministerråd. EU har ofta hamnat fel i förhållande till auktoritära regimer i Nordafrika. Nu finns en möjlighet att stå upp för demokrati och folkrätt genom att inte godta Marockos ockupation av ett annat land. Det finns ingen anledning för EU att hålla det auktoritära styret i Marocko under armarna.

Enligt fiskeavtalet, som slöts för fyra år sedan, ska intäkter från avtalet komma befolkningen till godo i Västsahara.

- Det har inte skett. Istället har avtalet stärkt de Marockanska ockupanterna och deras ekonomiska intresse av att ockupera ett annat land och folk. EU:s nonchalans i frågan visas av att unionen först nu ska utvärdera avtalets ekonomiska effekter för Västsahara, säger Sjöstedt.

Inga kommentarer: