torsdag, februari 03, 2011

Europa borde skämmas för att romerna förtrycks än idag!

Mänskliga och medborgerliga rättigheter är ännu inte en självklarhet för vissa medborgare i EU, inte ens i Sverige där romerna erkänns som nationell minoritet. Idag kan vi se att ungefär mer än hälften av romska barn inte går ut grundskolan och ännu färre går vidare på gymnasium eller högre utbildning. Det visar utredningen Romers rätt – en strategi för romer i Sverige som delegationen för Romska frågor som ledds Maria Leissner.

– Jag tycker att Sverige bör tillsätta en EU-rapportör, det är det minsta man kan kräva för romerna, det säger Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot för Vänsterpartiet som har väckt frågan i en interpellation till integrationsminister, Erik Ullenhag.

Diskriminering och förtrycket av romer har pågått i mer än 500 år i vårt eget land. Detta framgår tydligt av Leissners utredning. Därför är det beklagligt att Ullenhag inte tar till sig allvaret i den situationen som romerna tvingas leva i.

- Integrationsministern borde vända sig till romerna och lyssna på de istället för att komma med vaga formuleringar som knappast leder till konkreta förbättringar av tusentals romer i Sverige. Det borde vara den svenska regeringens ansvar att gå i täten för romernas rättigheter, inte minst med tanke på deras utsatta situation i Ungern som dessutom ska vara ordförandeland för EU under 2012, det säger Bengt Berg, också ledamot för Vänsterpartiet.

Inga kommentarer: