onsdag, februari 16, 2011

Fredriksdal

Ett av de märkligaste hus utseendemässigt i kommunen är Fredriksdal som ligger i Hjortsholmen strax väster om Algutsboda. Det är en av de få förutom kyrkorna som har ett torn. Den är vacker med en grå fasadfärg och grönmålade fönster och dörrar.

Huset byggdes 1913 av Fredrik Jonsson som gav huset namnet Fredriksdal. Men innan fanns det en backstuga här som hette Aspelund och den byggdes redan 1860 av  skoläraren Jonas Ahl som tidigare varit soldat men förlorat en arm vid en olycka. Men Aspelunds revs och flyttade till Grännaforsa som ligger norr om Alvesta. Fredrik Jonsson hade en cykelverkstad där han hade två anställda, Karl Einar Karlsson och Erik Ottosson. Fredrik Jonsson kallades "Johan i Holmen" och var en välkänd person i socknen. Han körde den första motorcykeln i trakten och det blev en stor händelse där han for fram. Han skaffade sig också en kristallmottagare som var en äldre typ av radiomottagare och som förekom i radions barndom. Han flyttade så småningom till Växjö och blev chaufför.

Oskar Johansson från Hermanstorp flyttade till Fredriksdal 1918. Han var en duktig möbelsnickare. Hans broder Anton var medarbetare i början innan han sedan blev bonde. Oskars familj bodde naturligtvis också här. Det var hans hustru Viktoria och barnen Gustaf och Sigvard. Även Oskars syster Emma bodde också på Fredriksdal, tills hon flyttade så småningom till ålderdomshemmet i Algutsboda

Oskar dog 1967 och sonen Sigvard sålde huset till Erik Ljungkvist 1971. Han blev inte länge boende där utan 1975 såldes Fredriksdal vidare till familjen Veslös. Dottern Ingrid inrättade här en friseringsalong. Efter ett tiotalår såldes huset till Siv Dahlgren som bodde på vackra Fredriksdal i några år. Nu mera är det ingen som bor där permanent utan enligt uppgifter så är det en dansk kvinna som äger huset och är där enbart på somrarna




Fredrikslund är ett exempel på fantasifull arkitektur från 1800 talets slut och1900-talets början. Det är också ett exempel på snickarglädje och att husen förr var mer personliga än vad som är fallet i dag. Det var därför man gav husen ett namn som t ex. Fredrikslund. Hus med torn var inte så vanliga förr heller men ändå mer vanligt än i dag. Kan tänka mig att det var en statussymbol att bygga till ett torn på huset.

Vi hade flera sådana hus i Emmaboda som i dag tyvärr är rivna. Man kan förstå att man måste ibland riva för att bygga nytt men jag tycker ändå det är en förlust för Emmaboda att dessa två vackra byggnader är borta i dag.











Marielund heter huset med torn, byggd 1876 och den låg på järnvägsgatan. Den revs i slutet av 60-talet och här finns idag ICA Supermarket.









Bryggaregården syns i förgrunden och lite längre bort ett tegelhus med sitt vackra torn .Tegelhuset byggdes 1909 och låg på Nygatan i Emmaboda där konsum i dag ligger. Bryggaregården byggdes 1907. Båda byggnaderna revs 1967

2 kommentarer:

MA sa...

Skrivkrampen övergick i skrivklåda och nu bloggar jag igen på adressen http://ahonen.bloggsida.se/

Obs Ny adress

Nicke Grozdanovski sa...

Det tycker jag låter väldigt bra, då länkar jag den nya sidan :)