torsdag, februari 10, 2011

Slutspelsplatsen är hotad

Den 6 januari är datumet då Hammarby senast vann en bandymatch. Sedan segern över Haparanda har det gått sex matcher och vårt facit är 2 oavgjorda och 4 förluster. I går kom den fjärde förlusten då slutspelsjagande Sirius från Uppsala kom på besök till Zinkensdamm och vann rättvist med 4-6 efter 1-2 i paus. Ingenting verkar funka för Hammarby och man spelar nervöst och slarvigt och motståndarna har förnärvarande mer vilja och energi än vad de gröntröjade Bajenspelarna har. Matchen startade i högt tempo men det dröjde ganska lång tid innan några riktiga målchanser skapades. Det tog hela tio minuter innan Lasse Karlsson kunde få iväg ett första Hammarbyskott mot Sirius mål. Fem minuter senare hade Stefan Erixon ett skapligt skott som nästan hamnade i krysset, men det gick just över. Men det var Sirius som skulle ta ledingen och det på straff efter 19 minuter sedan Patrik Johansson blivit fälld. Christian Mickelsson förvaltade straffen säkert och jubel steg bland de tillresta Sirius supportrarna.  För att strö salt på självförtroendekontot så gör Sirius även 0-2 i den 22 minuten när Lars Fall hitta Mattias Wiberg med en fin passning och han gjorde inget misstag. Hammarby försökte därefter komma till reduceringschanser men Sirius försvar spelade tätt och fokuserat och när Hammarby inte har självförtroende hade de lätt att freda målet från på hälsning. Men Hammarby skulle få en reducering innan paus och det genom Lars Karlsson som tog emot en fin passning från Robin Sundin och satte bollen säkert i mål i den 39 minuten. Det målet godkändes trots vilda protester från Siriusspelare som vill ha det till offside. Så vilda var protesterna att en Siriusspelare fick ett grovt matchstraff pga olämpligt uppträdande.

Andra halvlek kunde inte börja bättre. 2-2 satt redan två minuter in halvleken. Det var Stefan Erixon som klippte in kvitteringen på hörna och nu skulle väl Hammarbys spel lossna. Men den glädjen varade inte länge för Christian
Mickelsson slog till med två mål inom loppet av en minut. Klockan hade tickat fram till 54 minuten när den tidigare Bajenspelaren Kalle Spjuth spelade fram Mickelsson med en underbar passning och så var det Siriusledning igen. Minuten senare efter gjorde Mickelsson kvällens vackraste mål på Zinken när han tog ner en lyra, lyfte den över en Hammarbyförsvarare och satte bollen säkert i mål när han väl fått ner den på isen. Självklart var det en kalldusch för Hammarbyspelarna och slutspelsjagande Sirius fick ny energi som man aldrig tappade under resten av matchen. Visserligen försökte Bajen komma tillbaka men man hade inte förmågan att resa sig igen. Det blev istället Sirius, som i praktiken avgjorde matchen i den 65minuten. Rejält skott från John Nilsson ur ganska liten vinkel och så var det 2-5  till Sirius med dryga 20 minuter kvar. Med kvarten kvar tändes ett lite Bajenhopp när Patrik Nilsson reducerade till 3-5. Hammarby satte nu allt på ett kort och försökte flytta upp laget och skapade några halvfarligheter men Sirius höll tätt i försvaret och när Hammarby tryckte på så skapade det naturligtvis öppningar för Siriuskontringar. På en sådan avgjordes matchen definitivt i den 88 minuten när Andreas Eskhult gör 3-6 och då blev Lars Karlsson 4-6 mål på övertid ,förutom glädje för Lars, bara av akademiskt betydelse

Ja, tyvärr alltså en ny Hammarbyförlust och nu börjar slutspelsplatsen bli hotad. Med tre omgångar kvar så är det bara tre poäng ner till Vetlanda på nionde plats och med tanke på att vi möter Sandviken i nästa omgång på borta is så börja flåset från de andra lagen bli påtaglig. Men hur som helst är formen oroväckande dålig och måste snabbt bli bättre om vi ska ha i ett slutspel att göra. Man måste få upp mer energi och självförtroende och ledarna har en hel del att tänka på inför fortsättningen.