tisdag, februari 15, 2011

Vintern har inte gett upp

Förra veckan var det mildra vädret som gällde i Emmaboda med omnejd och som till och med gjorde att snön försvann och barmarken dominerade. Men i helgen kom snön tillbaka och kylan och landskapet blev vitt igen. Kung Bore har som väntat  ingalunda givit upp men hans återkomst, ger precis som vårens återkomst  gjorde vackra bilder för kameran och för ögat. Dessa bilder är tagna i dag.














Lyckebyån forsar fram på sin väg till Östersjön. Bilden är tagen vid Huvudhultakvarn.










Huvudhultakvarn. Ett julkortsliknande vacker bild. Visst ser det inbjudande ut med en rykande skorsten som vittnar om värme i stugan istället för den kyliga februaridagen utomhus.













Den strida och forsande Lyckebyån igen också här fotograferat vid Huvudhultakvarn.



Moshults vandrarhem är ett av de vackraste husen i Emmaboda kommun. Speciellt nu när det är snö så blir byggnaden extra vacker med sin vitblåa fasad. Huvudbyggnaden är byggd år 1936, men med en arkitektur från 20-talet. Den tjänade ursprungligen som byskola fram till 1958, då försvarsmakten köpte fastigheten, och nyttjade den i 20 år. Nu mera alltså är det ett vandrarhem





Ett mystisk kors kan skymtas vid snåren i Moshult. Här ligger en pestkyrkogård från början av 1700-talet. Pesten spreds till bygden genom en segelskuta från Riga som anlöpte hamnen i Kalmar år 1710. Hälften av befolkningen i Kalmar län dog i denna farsot och man räknar med att inemot 600 personer från bygden ligger begravda här













Sjön Törn vid Törsbo













Det dröjer ett tag innan båtarna sätts i sjön igen. Det är nog många som längtar efter detta.














Som stora skalbaggar ligger dessa båtar upp och ner på bryggan.

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Visserligen var det mindre folk i Sverige i början av 1700-talet, men siffran för hela Kalmar län verkar väldigt låg tycker jag. Har du inte tappat några nollor?

1709-1710 var hemska pestår på flera håll i Sverige.

Nicke Grozdanovski sa...

Vid närmare eftertanke så kan du ha rätt Björn. Det är nog fel fel siffra och det är nog mer än 1700 som dog. Speciellt om det handlar om halva befolkningen i länet och att ca 600 personer sägs ligga begravda i Moshults pestkyrkogård.

Ska ta bort 1700 tills jag fått korrekta uppgifter. Tack för din uppmärksamhet.